OAMENII CETĂȚII | Gheorghe Scutaru: „Fecior de culac” – asta a fost ștampila mea (AUDIO)

  • 19 Iunie 2019 18:49
0%
00:00:00
00:00:00

Ion Scutaru din satul Obileni, a fost condamnat politic în 1949, la 7 ani de muncă silnică, la canalul Volga-Don. A trăit 93 de ani, până în 1996, a văzut căderea puterii sovietice. Fiul său, Gheorghe Scutaru, născut în 1957, după revenirea tatălui său din GULAG, povestește despre nedreptatea care i s-a făcut de către regimul sovietic.

A fost arestat în 1949. L-au chemat la raion, sub un pretext oarecare, că n-a plătit dijma… l-a dus un cumătru cu căruța, fără ca să știe ce se va întâmpla. A ajuns noaptea, iar a doua zi, imediat, a avut loc judecata și a fost condamnat la închisoare. El trebuia să dea podrazverstka, dijma asta, tata spunea că era gata să le dea, că erau sacii pregătiți, dar a întârziat. Primarul atâta aștepta, căuta motiv să-l ducă. A fost condamnat la 7 ani de pușcărie. A săpat canalul Volga-Don. Mii de oameni mureau acolo. După război, mâncare nu era, doar pește sărat, chefal de asta mic, și două bucățele de pâine toată ziua, dar oamenii lucrau din greu. Mureau cu sutele, cu miile, ca muștele.  Când se scula dimineața, tatăl meu pășea peste cadavre de deținuți din toată Uniunea Sovietică. A stat acolo 4 ani, când a murit Stalin în 1953, a fost amnistiat, dar nu i-au dat voie să vină acasă, a făcut 7 ani, dar nu în lagăr, avea o gazdă și a continuat să muncească acolo, toți cei 7 ani. Fiindcă era nevoie de forță de muncă ieftină. A revenit în 1956. Casa de la Obileni confiscată, totul au luat, statul a făcut acolo o fabrică de vin și acum este, pe locul lui.

„Mi-a povestit mai multe după ce m-am întors din armata sovietică, aveam 20 de ani, deja înțelegeam lucrurile altfel. „Ești fecior de culac” - cu ștampila asta am crescut, chipurile că a fost împotriva puterii sovietice, nu dădea dijma statului, nu dorea să intre în colhoz.

Gheorghe Scutaru condamnă și politicienii din prezent, care manipulează populația, dar și opțiunile alegătorilor din R. Moldova, care votează pentru cei vinovați de furtul miliardului din sistemul bancar: „Lumea nu înțelege, îl duce pe palme, îl sărută. Cum e educată lumea asta, că cel care fură e bun și îl ridică în slăvi? Eu asta nu pot să înțeleg – hoțul e ridicat în slăvi în ziua de azi. Au sărăcit lumea și e tare ușor de manipulat. Oamenii săraci se duc după oricine, după un kilogram de zahăr, de macaroane, îl aplaudă, îi bate din palme și-l votează, îl alege primar, deputat”.

OAMENII CETĂȚII | Gheorghe Scutaru: „Fecior de culac” – asta a fost ștampila mea (AUDIO)

 sursa foto: arhiva personala

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău