OAMENII CETĂȚII | Eugen Statnic, cu volumul ÎNSTRĂINAREA BASARABIEI: Avem dreptul să fim stăpâni în țara noastră (AUDIO)

  • 07 Iulie 2019 15:33
0%
00:00:00
00:00:00

Inginerul Eugen Statnic s-a născut pe 30 iunie 1929 în Pripiceni-Răzeși, într-o familie de preoți. În perioada interbelică a învățat la Liceul Hasdeu din Chișinău, silit să părăsească Basarabia în anul 1944, refugiindu-se la Timișoara. În prezent locuiește în Germania. Revine pe meleagurile natale după 70 de ani, în 2014.

Pasionat de istoria neamului, Eugen Statnic a scris și a susținut editarea mai multor cărți în R.Moldova. Volumul ÎNSTRĂINAREA BASARABIEI a fost lansat la Chișinău, la cea de a 90-a aniversare a autorului.

Eugen Statnic prezintă în această carte istoria spațiului dintre Prut și Nistru și procesul de rusificarea a Basarabiei.

„În istoria noastră, noi, românii, nu am stăpânit pe nimeni și nu am luat pământuri străine, dar noi am fost stăpâniți de alții, am fost sărăciți și chiar oprimați multe sute de ani. Ni s-a interzis chiar și limba și se știe de cine. Este dreptul nostru natural de a fi stăpâni în țara noastră. Dintre toți românii, moldoveanul este cel mai blând și mai tolerant și din cauza asta este cel mai înstrăinat. Apelul meu, un basarabean de 90 de ani cu rădăcini multietnice, deci nu pot să fiu bănuit de șovinism, care cunosc bine și istoria veche, dar și istoria nouă, apelul meu sună așa – cui nu-i place la noi, poate să plece pentru că azi granițele sunt deschise și spre răsărit și spre apus. Nimeni nu vă va opri. Dar dacă v-ați hotărât să rămâneți aici, fiți buni cetățeni ai țării în care trăiți, căci așa cere democrația, iar majoritatea suntem noi, moldovenii, parte a poporului român. Noi rămânem unde am fost și vom fi unde suntem astăzi”.

OAMENII CETĂȚII | Eugen Statnic, cu volumul ÎNSTRĂINAREA BASARABIEI: Avem dreptul să fim stăpâni în țara noastră (AUDIO)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău