OAMENII CETĂȚII | Dumitru Crudu, din fața Ambasadei Rusiei la Chișinău: Ucrainenii ne apără acum pe noi. Ar trebui să le fim recunoscători toată viață. Dacă la un moment dat vom fi admiși în UE, asta se va întâmpla doar datorită Ucrainei (video)

  • 21 Martie 2022 17:54
OAMENII CETĂȚII | Dumitru Crudu, din fața Ambasadei Rusiei la Chișinău: Ucrainenii ne apără acum pe noi. Ar trebui să le fim recunoscători toată viață. Dacă la un moment dat vom fi admiși în UE, asta se va întâmpla doar datorită Ucrainei (video)

De la 24 februarie, începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, scriitorul, dramaturgul și publicistul Dumitru Crudu protestează aproape în fiecare zi în fața Ambasadei Ruse la Chișinău, împotriva războiului. Cu o pancartă în mână pe care se poate citi ”Putin este Hitler”, așa l-am întâlnit zilele trecute la protestul din centrul Chișinăului.

Lumea ar trebui să se solidarizeze cu ucrainenii care sunt acum ca un zid în fața inamicului și ne apără și pe noi de un posibil război. Poate lumea nu înțelege că la noi e pace azi pentru că ucrainenii rezistă, luptă… E pace datorită lor. Eu sper că Ucraina va învinge. Sper că asta se va întâmpla. Vor rezista, îi vor impune pe ruși să se retragă și acest război să se termine, dar să se termine nu oricum, ci în favoarea Ucrainei.

Dacă, doamne ferește, Ucraina pierde, următoarea țintă vom fi noi. Războiul va veni și peste noi. Dacă vor cuceri orașele de pe litoral, nu este exclus ca la un moment dat să își dorească să refacă Novorussia, să ia Transnistria și o parte din Moldova sau chiar întreaga Rep. Moldova. Războiul ne privește direct. Și ceea ce părea până nu demult un strigăt de alarmă al unor isterici, după cum s-a văzut, chiar se întâmplă în realitate. Pericolul este foarte real, mai real decât ne putem imagina și le mulțumim din nou că rezistă. Dacă va învinge Ucraina, vom învinge și noi…” susține scriitorul.

Ucrainenii sunt un model pentru întreaga lume, iar Noua Europă se naște la Kiev, este de părere Dumitru Crudu, solicitat să comenteze rezistența și curajul atât al clasei politice cât și al întregii societăți civile ucrainene în aceste zile.

Noua Europă ia ființă în aceste zile în care Kievul luptă pentru valori care păreau cumva eterne. Acum ne dăm seama că ele ar putea fi înlăturate din viața noastră dacă nu le vom apăra. Și asta fac ucrainenii… Valori ca libertatea, aceeași democrație, ar putea să devină niște vorbe goale dacă nu ar fi apărate de ucraineni. Ucrainenii au devenit un exemplu pentru toți. Mă impresionează foarte tare scriitorii ucraineni care luptă alături de poporul lor, Serghei Jadan a rămas în Harkov, ajută soldații ucraineni sau chiar ia parte la lupte. Sau Teodose Azarivna care nu a plecat din Kiev sau Volodymyr Danylenco, un prozator foarte cunoscut, care confecționează cocktailuri Molotov pentru apărarea Kievului. Unii scriitori s-au angajat în calitate de asistenți medicali sau sunt voluntari și îi ajută pe oamenii care vor să fugă din Kiev”.

Ucrainenii apără acum și cetățenii Rep. Moldova, și ar trebui să le fim recunoscători pentru asta, consideră Dumitru Crudu.

Mi-aș dori ca lumea într-adevăr să iasă în stradă, să protesteze. Cred că lumea ar trebui să înțeleagă că ucrainenii ne apără acuma pe noi. Probabil că ar trebui să le fim recunoscători toată viață, iar dacă la un moment dat vom fi admiși în Uniunea Europeană, asta se va întâmpla doar datorită Ucrainei!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău