OAMENII CETĂȚII | Artistul plastic Iurie Platon: „Numai în R. Moldova, pictând, îmi dau seama că îmi rafinez viziunea și încep a găsi noi combinații de culori”
-
18 Septembrie 09:27
Artistul plastic Iurie Platon, născut la Meșeni, Rezina, a fost marcat din copilărie de arta meșteșugărească a străbunilor săi, dinastia de meșteri a familiei Țurcan din satul Mateuți. Bunicul, străbunicul și stră-străbunicul lui au avut nu doar ateliere de prelucrare a lemnului și a fierului, dar și o școală de meseriași, care dădea certificate de absolvire ucenicilor. Activitatea școlii și a atelierului a încetat când a venit puterea sovietică, care a distrus totul în mod forțat.
Bunelul a continuat să lucreze clandestin, iar Iurie Platon își amintește că, la vârsta de cinci ani, a început să învețe împreună cu el meșteșugul lemnăritului.
„La vârsta de cinci ani, bunelul m-a luat, eu fiind primul nepot, și mi-a zis că e timpul să încep învățătura. (...) Eram tot timpul în preajma lui. Mergeam prin sate, unde instalam uși, ferestre. Aveam ciocanul meu, bărdița mea, toate sculele mele. Până am decis că merg la școala de pictură”, a spus Iurie Platon.
Deși are un atelier și multe colaborări în Germania, Iurie Platon spune că nu a plecat niciodată definitiv din Republica Moldova. Se află cam 100 de zile din an acasă și nu poate uita locurile de baștină. În statul german, locuiește într-un sat înconjurat de cai, vaci și tractoare. Chiar dacă lucrările sale sunt apreciate acolo, artistul simte o mai mare plăcere sufletească atunci când lucrează în Republica Moldova.
„Simt altfel locurile, natura, atmosfera de aici (...) Nu pot fără motivele din Moldova. Numai în Moldova, pictând, îmi dau seama că îmi rafinez viziunea, încep a găsi noi combinații de culori. Cu motivele din Germania nu am prea multe legături sufletești”, a menționat artistul plastic.
La Chișinău a fost vernisată expoziția personală a artistului plastic Iurie Platon „Retrospectiva”. Un eveniment important pentru publicul de aici, fiind singura expoziție de până acum a artistului care adună opere create de-a lungul carierei sale.
„Am insistat ca expoziția să fie retrospectivă, pentru că eram curios să revăd lucrările pe care nu le-am văzut din momentul în care au fost achiziționate, de vreo 30 de ani. Niciodată lucrările nu s-au întâlnit pe aceeași simeză, în aceeași expoziție”, a precizat pictorul.
Expoziția cuprinde două compartimente. Primul compartiment este „alcătuit din lucrări din fondul muzeului, care fac parte din patrimoniul Moldovei și au fost achiziționate de Ministerul Culturii și Muzeul de Arte între anii 1980 și 2000. Aceste lucrări, de pictură și ceramică, nu au fost niciodată expuse integral. De-a lungul timpului, doar două tablouri și câteva piese de ceramică au fost prezentate în expoziții tematice”.
Al doilea compartiment este alcătuit din lucrări actuale și contemporane.
„Aceasta este împărțită în două subcompartimente: una cu lucrări realizate în Republica Moldova și cealaltă cu lucrări aduse din Germania. Lucrările aduse din Germania sunt import provizoriu și vor fi transportate înapoi după închiderea expoziției”, a spus Iurie Platon.
În cadrul expoziției, președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Florina Breazu, i-a decernat lui Iurie Platon medalia „Mihai Grecu” pentru promovarea culturii naționale.
Expoziția „Retrospectiva” va fi deschisă până pe 6 octombrie la Muzeul Național de Artă al Moldovei.