Oamenii care suferă de obezitate trăiesc cu 10-20 de ani mai puțin și calitatea vieții este mai proastă, endocrinolog

  • 04 Martie 2021 18:27
Oamenii care suferă de obezitate trăiesc cu 10-20 de ani mai puțin și calitatea vieții este mai proastă, endocrinolog

Peste jumătate din moldoveni se confruntă cu masa corporală crescută, din care 24% sunt obezi, iar 30% au surplus de masă corporală. Problema este una gravă, spun medicii endocrinologi, iar tratamentul devine complicat având în vedere că majoritatea au deprinderi nocive legate de alimentație sau mișcare. Astăzi, 4 martie, este marcată Ziua mondială a obezității.

Gheorghe Caradja, medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, doctor în științe medicale și conferențiar universitar, tratează persoane cu probleme de masă corporală timp de peste 30 de ani. Potrivit lui, în Europa, circa 50% din oameni au masa corporală crescută, cam 25% sunt supraponderali și 25% obezi. În Moldova, ultimele date statistice, de câțiva ani în urmă, arată că circa 54% din populație are masa corporală crescută: 24% au obezitate, iar 30% surplus de masă corporală, adică sunt plinuți. În SUA, ultimele date statistice arată că 68% au masa corporală crescută. De această problemă suferă toți în măsură egală – femeile și bărbații. Femeile mai des după naștere, iar în cazul bărbaților depinde de educație și alți factori. Suferă de obezitate
și 5-10% din copii.

Alimentația nesănătoasă – primul factor care determină obezitatea

Primul factor care determină obezitatea este alimentația nesănătoasă, supraalimentația apoi sedentarismul. Oamenilor le place să stea, nu fac mișcare și nici sport, spune medicul. Se adaugă abuzul de alcool, iar după fiecare pahar mănâncă. S-a observat, cu cât e mai jos intelectul mediu al populației, cu atât e mai mare obezitatea. Mai sunt și factorii genetici, ereditari, dar nu sunt prioritare.

Potrivit medicului, obezitatea e determinată în mare parte de obiceiurile nesănătoase și atitudinea neserioasă a familiei. „Așa au obiceiuri în familie. Toată familia au farfurii mai mari la masă. Mănâncă mai mult. Mănâncă până se satură și mai mult și ei cred că cei care sunt mai obezi sunt mai sănătoși parcă”, adaugă medicul.

Obezitate poate duce la o serie de complicații de sănătate

La persoanele care sunt obeze diafragma e ridicată în sus și are loc o compresie a plămânilor. Ei respiră doar pe jumătate. Nu le ajunge oxigen în sânge. Calitatea sângelui e mai joasă. Potrivit lui Gheorghe Caradja, sângele, ani de zile, alimentează insuficient toate organele, inclusiv creierul. Cei care au obezitate foarte des fac pneumonii, bronșite, boli respiratorii, dorm problematic, cu dispnee și apnee. Întrucât creierul este alimentat cu sânge de calitate proastă persoanei îi scade atenția, memoria, are amețeli sau greață. La fel, odată cu ridicarea diafragmei, se comprimă inima și aceasta ia o poziție orizontală. Se comprimă vasele sangvine de calibru mare. Cu timpul, inima se va mări în volum și se va hipertrofia, astfel toate funcțiile cordului vor fi afectate.

Se mărește tensiunea arterială. Se umflă picioarele, ficatul. Apar delegări ale aparatului digestiv. Majoritatea persoanelor obeze fac pietre la rinichi, la vezica biliară, fac pancreatite sau colite mai des. Mai des cei obezi fac cancer, prostată, boli de intestin, de col uterin și glande mamare. Greutatea corporală crescută prezintă un efort și pentru coloana vertebrală, de aceea acești pacienți au probleme cu discurile intervertebrale. Au riscul de a face alte complicații determinate de hipertensiunea arterială: infarct de miocard, ictusuri cerebrale cu deces. Cei cu obezitate trăiesc cu 10-20 de ani mai puțin decât restul oamenilor și calitatea vieții este mai proastă.

Când ești „obez” sau ai „greutate corporală acută”

Masa corporală ideală se determină în baza Indicelui Masei Corporale (IMC): greutatea reală în kilograme împărțită la înălțime, la pătrat, în metri. Spre exemplu, în cazul în care o persoană cântărește 100 kg și are înălțimea de 1,70 cm, se împarte 100 la 1,7*1,7. Rezultatul este Indicele Masei Corporale.

La persoanele practic sănătoase IMC trebuie să fie între 18,5 și 25. La persoanele cu supraponderabilitate este între 25 și 29,9; obezitate de gradul I – între 30 și 34,9; obezitate de gradul II – 35-39,9 și obezitate morbidă, gradul III –de la 40 și mai mult.

Obezitatea se tratează la endocrinolog

O persoană care este obeză trebuie să se adreseze la endocrinolog. Endocrinologul va calcula toți indicii, va aprecia unde sunt depuneri de grăsime asociate cu creșterea masei corporale. Medicul va aprecia dacă e obezitate esențială sau sindrom al altei boli, inclusiv al unei boli hormonale endocrine, va preciza diagnosticul și va recomanda tratamentul. Dacă pacientul nu poate fi convins că e strict necesar să normalizeze masa corporală, atunci i se recomandă să meargă la un psiholog. Pacienții cu forme ușoare de obezitate merg la nutriționist, unde li se recomandă alimentație, efort fizic.

Gheorghe Caradja spune că nu optează pentru intervențiile chirurgicale în obezitate. Nu e bine ca o persoană sănătoasă să recurgă la această intervenție doar pentru că așa vrea. Mai ales că intervențiile chirurgicale implică riscuri de complicații pe viitor. „Când se administrează tratament medicamentos, la majoritatea medicamentelor se spune că  ajută omul să slăbească cu 4-8 kg pe an, pe fundal de medicamente foarte scumpe și complicații foarte mari. Eu, cu regimul alimentar și cu normalizarea modului de viață și cu ce pot eu face, slăbesc pacientul cu 100 kg în an, fără să-și piardă sănătatea și fără a cheltui mulți bani”, a adăugat Gheorghe Caradja.

Potrivit medicului, obezitatea nu este o boală somatică, dar psiho-somatică. Afectează organele și tot organismul. În opinia sa, dacă oamenii ar avea kilogramele ideale, ar fi de două ori ar fi mai puține persoane bolnave pe glob. Medicul mai spune că e nevoie de programe pentru reducerea obezității în rândul populației, doar că, spre regret, acțiuni în acest sens nu se întreprind.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău