OAMENI ȘI IDEI | Emilia Vorobiov a vorbit despre meditație, psihologie și importanța iubirii de sine (VIDEO)

  • 20 August 14:05
OAMENI ȘI IDEI | Emilia Vorobiov a vorbit despre meditație, psihologie și importanța iubirii de sine (VIDEO)

Emilia Vorobiov, psiholog și, așa cum se declară ea, „ambasadoarea iubirii de sine”, a fost invitata emisiunii „Oameni și Idei" de la Radio Chișinău, unde a discutat despre importanța meditației, psihologiei, încrederii în sine, dar și iubirii de sine -  subiecte esențiale pentru o viață echilibrată, spune Emilia.  

Emilia Vorobiov a subliniat importanța iubirii de sine în dezvoltarea unei relații sănătoase cu cei din jur, dar în special cu noi înșine. Ea a explicat că lipsa iubirii de sine poate duce la anxietate și la o dependență nesănătoasă față de partener.

Atunci când noi nu ne cunoaștem și nu ne oferim timp pentru a ne înțelege propriile interese și nevoi, devenim anxioși și dependenți de partenerii noștri. Acest lucru poate duce la presiuni în relație și la pierderea conexiunii sincere. De ce se întâmplă asta? Pentru că eu nu mă plac pe mine și încep să mă compar. Iubirea de sine e atunci când avem grijă de noi, când ne dăm o mână de ajutor, când nu ne criticăm, nu ne comparăm, dar ne vrem binele și evoluăm. Și ce e cel mai important, lipsa iubirii de sine ar însemna lipsa aprecierii la justa valoare – nu  înțelegem că noi contăm, că merităm un comportament frumos față de noi, iar dacă nu avem asta, atunci este periculos și putem fi expuși unei agresivități și putem fi victimele violenței domestice”, a explicat Emilia.

Totodată, psihologul a explicat că stima de sine este legată de valorile și regulile propriei vieți. Stima de sine înseamnă să ne respectăm promisiunile față de noi înșine și să ne tratăm cu respect. „Dacă mă stimez, nu voi întârzia la o întâlnire și voi cere ceea de ce am nevoie, fără a mă simți vinovată”, a explicat Emilia.

Încrederea în sine, în schimb, se referă la capacități concrete într-un anumit domeniu.

„Încrederea în sine înseamnă să ai claritate în ceea ce privește abilitățile tale. Eu, de exemplu, am încredere în mine când vorbesc despre psihologie și dezvoltarea iubirii de sine la femei, pentru că este un subiect pe care îl cunosc”, a spus Emilia.

Pentru a dezvolta aceste trei aspecte – iubirea de sine, stima de sine și încrederea în sine – Emilia sugerează să începem prin a analiza dialogul pe care îl purtăm cu noi înșine.

„Este esențial să fim conștienți de modul în care ne vorbim nouă înșine și să cultivăm un dialog intern pozitiv și constructiv”, a încheiat Emilia.

Interviu integral cu Emilia Vorobiov îl puteți urmări în continuare:     

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
21
Sun
18
Mon
18
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău