OAMENI ȘI IDEI | Ana Cernicova, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: „Publicul simte tot ce transmitem de pe scenă” (VIDEO)
-
22 Decembrie 2024 12:25
Ana Cernicova, cântăreață de operă și solista Teatru Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, deține titlul de Artistă Emerită și este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale din Europa și Asia. Ana în cadrul emisiunii OAMENI ȘI IDEI de la Radio Chișinău vorbește despre provocările și perspectivele acestui domeniu, dar și despre modul în care publicul se raportează la acest gen muzical.
Interesul publicului pentru operă – în creștere sau în declin?
Una dintre întrebările esențiale adresate în cadrul interviului a fost legată de interesul publicului pentru operă. Ana Cernicova consideră că reacția spectatorilor este, în mare măsură, influențată de performanța artiștilor:
„Pentru mine, cel mai important este să fiu mulțumită de ceea ce am realizat pe scenă. Dacă mie mi-a plăcut cum am cântat, publicul va reacționa în consecință. Publicul aude, vede și simte tot ce transmitem.”
Cu toate acestea, artista subliniază că vocea este un „instrument viu” și este influențată de starea fizică și emoțională a interpretului: „Depinde foarte mult de cum ne simțim – dacă am dormit suficient, dacă suntem calmi, dacă am mâncat. Vocea întotdeauna ne dă de gol, dacă ceva nu este bine. Este instrumentul care e incorporat în noi și depinde foarte mult de starea noastră emoțională , dacă am dormit, dacă am mâncat, dacă suntem calmi sau din contra stresați”.
Provocările operei în contextul actual
Ana remarcă o schimbare în modul în care publicul percepe opera. Concertele sunt întotdeauna primite foarte bine de public, însă lipsa resurselor financiare reprezintă un obstacol major în realizarea unor montări a noilor spectacole de operă:
„Din păcate, trăim într-o perioadă în care statul alocă resurse mai mult pentru necesitățile de bază, iar pentru cultură rămân puține fonduri. Publicul poate deveni plictisit să vadă aceleași spectacole de mai multe ori. Totuși, suntem recunoscători că opera continuă să atragă spectatori, iar concertele sunt foarte bine primite.”
Artista subliniază că evoluția operei depinde și de condițiile generale din societate: „Pentru ca opera să evolueze, e nevoie ca oamenii să fie bine. Să fie pace, să aibă locuri de muncă bine plătite și timp, dar și resurse ca să cumpere bilete și să participe la spectacole.”
Interviul integral cu Ana Cernicova îl puteți urmări în continuare: