Oameni și Idei | Ala Milescu, despre alopecie, traume, dar și despre continuarea vieții în ciuda obstacolelor aduse de boală (VIDEO)

  • 01 Aprilie 2023 12:35
Oameni și Idei | Ala Milescu, despre alopecie, traume, dar și despre continuarea vieții în ciuda obstacolelor aduse de boală (VIDEO)

Alopecia este cunoscută și sub numele de „calviție”, „căderea părului” sau „chelire”. Alopecia afectează aproximativ două procente din totalul populației. O boală autoimună care se caracterizează prin pierderea părului, fenomen care se poate manifesta brusc sau treptat, în decursul mai multor ani. Ala Milescu este femeia care a fost diagnosticată cu alopecie la vârsta de doar 10 ani. Inivitată la emisiunea „Oameni și Idei” de la radio Chișinău Ala ne-a povestit despre experiența ei de viață.    

„Alopecia este o boală autoimună. Organismul uman creează anticorpi împotriva firului de păr care distrug rădăcina și acesta cade. Tratament definitiv în această boală de fapt a fost descoperit abia anul trecut, în 2022. Tratamentul a fost aprobat în SUA, dar costă scump - peste 20 de mii de dolari. Mă bucur foarte mult că acest tratament a ajuns și în Spania, care vrea să introducă tratamentul în asigurarea medicală”, a declarat Ala Milescu pentru Radio Chișinău.          

Alopecia i s-a manifestat la 10 ani, însă Ala spune că aceasta întotdeauna a fost cu ea:

„Probabil că alopecia întotdeauna a fost cu mine, dar s-a manifestat mai agresiv în 2020, cand am pierdut 90% din părul de pe cap. Alopecia a venit în viața mea și să mă învețe ceva, pentru că obstacolul nu vine în viața ta ca să te oprească, dar vine ca o treaptă, să înveți și să evoluezi.          

Nu am devenit puternică peste noapte. În copilărie de cele mai dese ori eram pedepsită fiind trasă de păr și consider că în subconștient, corpul a învățat că: avem păr înseamnă că lumea poate să ne pedepsească, nu avem păr, atunci nu are de ce ne pedepsi. De aceea, eu acum am o mare rugăminte, să nu vă trageți copii de păr – părul în psihosomatică reprezintă valoarea omului”, a spus Ala Milescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău