OAMENI ȘI IDEI | Adriana Vasilcov, regizoarea filmului „Omul fără linia vieții”: „Să faci un film nu este ușor. Este ireal de greu, atât emoțional, cât și financiar” (VIDEO)

  • 26 Decembrie 2023 16:13
OAMENI ȘI IDEI | Adriana Vasilcov, regizoarea filmului „Omul fără linia vieții”: „Să faci un film nu este ușor. Este ireal de greu, atât emoțional, cât și financiar” (VIDEO)

„Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, este un film bazat pe fapte reale, care ne povestește istoria inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, care în loc de faimă și recunoștință s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie. În cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, Adriana Vasilcov a vorbit despre provocările și lecțiile pe care le-a învățat pe parcursul acestei experiențe și a declarat în cadrul emisiunii că „să faci un film nu este deloc ușor, dar e posibil”:

„Să faci un film nu este ușor, este ireal de greu. Este greu emoțional și financiar. Trebuie să faci foarte multe sacrificii. Filmul se face doar atunci când ești pregătit sută la sută pentru asta, când știi că nu îți cade nimic din cer. Noi ne-am pornit în acest drum cu foarte, foarte puțini bani. A contribuit autorul scenariului, producătorii mei au scos banii din sertar. Am filmat o săptămână vara, apoi o săptămână iarna. Am muncit foarte mult la acest proiect. Acest film este copilul meu. Noi am avut și momente când semnam contracte, iar oamenii își retrăgeau investițiile. Eu plângeam foarte des și totodată mă întrebam: de ce fac asta?”, spune Adriana Vasilcov.

Regizoarea Adriana Vasilcov a mai spus că simte influența bărbaților în această meserie: „Eu am simțit în această meserie influența colegilor mei de breaslă, care sunt în mare parte bărbați. Noi avem foarte puține femei regizoare și eu simt asta, de parcă ar fi un lucru pe care nu toți îl iau în serios. Dar totodată, fiind femeie și având capacitatea de a comunica un pic mai diferit, nu atât de impulsiv, cred că poți deschide unele uși, mai rapid decât o pot face unii bărbați”.

„Omul fără linia vieții” este o peliculă despre iubire și lipsa ei, traume îngropate adânc, frici și chiar moarte, de care protagonistul reușește să scape ca prin minune. De ce Ionel Sporea nu are linia vieții în palmă? Înseamnă oare asta că nu trebuia să se nască?” Sunt doar câteva dintre întrebările la care eroul principal încearcă să găsească răspunsuri.

Iubirea, durerea și abandonul sunt subiectele-cheie abordate în filmul „Omul fără linia vieții”, pe care îl puteți viziona în cinematografele din Rep. Moldova și din România.

Interviul integral cu regizoarea Adriana Vasilcov îl puteți urmări în continuare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău