Oameni de afaceri din Polonia se află la Chișinău pentru noi posibilități de cooperare
-
14 Noiembrie 2019 15:20
Un grup de oameni de afaceri din regiunea Silezia de Jos, sud-vestul Poloniei, care gestionează companii în sectorul vitivinicol, de consultanță juridică și logistică, apă și canalizare, produse cosmetice și ecologice, se află în Republica Moldova pentru a participa la forumul economic moldo-polonez, care are loc la Chișinău. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț și Industrie din Moldova și Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia, pentru a explora posibilități noi de cooperare și colaborare între cele două țări, transmite IPN.
Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a spus în deschiderea forumului că între cele două state există demult o legătură foarte strânsă, atât politică, cât și socială, culturală. De asemenea, a menționat că Polonia implementează foarte multe proiecte de dezvoltare în Republica Moldova, iar nivelul schimburilor comerciale ajunge la 330 de milioane de euro anual. Însă, spune ambasadorul, se dorește o cooperare și mai activă, iar cel mai important moment în acest sens sunt contactele directe.
Bartlomiej Zdaniuk a mai declarat că regiunea Silezia de Jos, care mai poartă denumirea și de Voievodatul Silezia Inferioară, este una puternic dezvoltată. Administrația a reușit în 30 de ani să schimbe complet fața orașelor și satelor acestui voievodat, atrăgând investiții. „Potențialul pe care îl oferă oamenii de afaceri care vin din această zonă nu este unul de neglijat și permite crearea de legături noi”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.
Cezar Przybylski, mareșalul Voievodatului Silezia Inferioară, a declarat că antreprenorii din Polonia au un interes deosebit să colaboreze cu cei din Moldova. Voievodatului Silezia Inferioară din Polonia a devenit lider în ceea ce privește crearea locurilor de muncă începând cu anul 2006. Totodată, regiunea este pe locul șase în Polonia ce ține de ritmul de dezvoltare, având una dintre cele mai bune infrastructuri. Sunt foarte multe atracții turistice, este foarte bine dezvoltat sectorul hotelier și cel al producerii vinurilor.
Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Moldova, a menționat că pentru economia moldovenească este foarte importantă conlucrarea cu reprezentații economiei altor state. De asemenea, a spus că semnarea acordurilor economice cu UE, CSI, Turcia a deschis drumul pentru produsele din Moldova, iar pentru a folosi aceste oportunități este foarte important să fie pus mediul de afaceri față în față pentru a lansa cooperări și afaceri.
Dacă în 2016, volumul schimburilor comerciale cu Polonia era de 265 de milioane de dolari, în 2018 – circa 300, în 2019 se preconizată să atingă 3320-340 de milioane de dolari.
Potrivit datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, în iulie anul curent, în Republica Moldova activau 102 întreprinderi cu capital polonez.