O treime din creșterea prețurilor alimentelor din Marea Britanie începând din 2019 a fost determinată de Brexit (studiu)

  • 29 Mai 12:55
O treime din creșterea prețurilor alimentelor din Marea Britanie începând din 2019 a fost determinată de Brexit (studiu)

O treime din creșterea prețurilor alimentelor plătite de gospodăriile din Marea Britanie începând din 2019 a fost determinată de Brexit, fiind echivalentul a aproximativ 250 de lire sterline (316 dolari) pentru o gospodărie, potrivit cercetătorilor de la London School of Economics și alte universități, transmite Reuters.

Marea Britanie se luptă cu inflația de mai bine de un an, parțial determinată de cea mai mare rată de creștere a prețurilor alimentelor din 1977, prețurile alimentelor urcând cu peste 19% în ultimul an. 

Deși Londra și Bruxelles-ul au un acord care permite în mare măsură comerțul cu mărfuri fără tarife, barierele în calea exporturilor și importurilor sub formă de documente, cunoscute sub numele de bariere netarifare, au cauzat întârzieri și costuri mai mari, precizează News.ro. Studiul Centrului de Performanță Economică (CEP) a comparat modificările prețurilor la produsele alimentare importate din Uniunea Europeană cu prețurile alimentelor din alte regiuni. 

Înainte de Brexit, aceste produse au avut tendințe de preț similare, dar, după Brexit, a existat o creștere relativă pentru produsele mai expuse importurilor din UE, tendință care a continuat până în 2023. Studiul a constatat că, între ianuarie 2022 și martie 2023, prețul produselor alimentare care au fost expuse Brexit-ului a crescut cu aproximativ 3,5 puncte procentuale mai mult decât cele care nu au fost expuse.  

Luând în considerare impactul asupra prețurilor alimentelor din decembrie 2019, chiar înainte ca Marea Britanie să părăsească oficial UE, ei au estimat costul Brexit-ului pentru gospodăriile britanice la 6,95 miliarde de lire sterline (8,77 miliarde de dolari), sau 250 de lire sterline pe gospodărie.  Între decembrie 2019 și martie 2023, prețurile alimentelor din Regatul Unit au crescut cu aproape 25 de puncte procentuale. ”Analiza noastră sugerează că, în absența Brexit-ului, această cifră ar fi cu 8 puncte procentuale (30%) mai mică”, a spus CEP. 

Produsele cu bariere netarifare mari, cum ar fi carnea și brânza importate din UE, au înregistrat creșteri de preț cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mari decât produsele similare care nu au fost expuse Brexit din ianuarie 2021, când acordul de comerț și cooperare (TCA) al Marii Britanii cu UE a început.  Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak a declarat că plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu a fost un eșec, respingând criticile politicienilor eurosceptici de seamă cu privire la modul în care a fost implementat Brexitul. În general, inflația prețurilor de consum din Marea Britanie a atins în octombrie un maxim din ultimii 40 de ani, de 11,1%, potrivit datelor oficiale. Aceasta a încetinit la 8,7% în aprilie.Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:3,6 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău