O trecere de pietoni din Chișinău a fost securizată cu butoane fotovoltaice

  • 16 Mai 2023 12:41
O trecere de pietoni din Chișinău a fost securizată cu butoane fotovoltaice

O trecere de pietoni de pe strada Miron Costin din capitală a fost securizată suplimentar cu butoane fotovoltaice încorporate. Echipamentul este o premieră pentru Chișinău, fiind pus la dispoziție de către un agent economic, în regim de testare, informează MOLDPRES.

Butoanele rutiere fotovoltaice au funcție de avertizare și ghidare a traficului, sporind atenția conducătorilor auto pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, când șoferii pot avea dificultăți în a observa pietonii care doresc să traverseze.

Echipamentele reprezintă niște dispozitive de iluminat LED intermitente sau constante, care utilizează energia solară pentru a funcționa, captând-o și transformând-o în energie electrică. Butoanele delimitează trecerile de pietoni, astfel încât să ofere participanților la trafic o vizibilitate și o siguranță sporită. Încorporate în beton asfaltic sau pavaj, acestea se potrivesc perfect cu suprafața drumului. De asemenea, sunt ușor de instalat și de întreținut, deoarece nu necesită cabluri de alimentare sau lucrări de rețele electrice.

Potrivit Primăriei Chișinău, dacă noile dispozitive își vor demonstra eficiența în sporirea siguranței și atenției șoferilor, se va examina posibilitatea utilizării butoanelor fotovoltaice și la alte treceri pietonale din oraș, în special la cele considerate cu risc sporit pentru pietoni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău