O. Țâcu: Ungheniul devine primul teritoriu din R.Moldova liber de dictatura lui Plahotniuc. Câte orașe și raioane vor mai avea curajul? (Revista presei)
-
02 August 2018 10:10
Nicolae Negru constată în Ziarul Național că ceva s-a dereglat în mașinăria PD, căci a pornit să destabilizeze propria „stabilitate”, cu care s-a mândrit foarte mult o foarte scurtă perioadă de timp. Guvernul Pavel Filip reușise, nu fără ajutorul împrumutului acordat de România, să mențină finanțale publice, economia pe linia de plutire, să încheie un acord cu FMI și, în consecință, să îmbuneze Bruxelles-ul supărat. Protestele se stinseseră și nimic nu mai tulbura „mandatul” guvernamental obținut cu atâta greu de PD, când deodată...
Autorul scrie că în ultimul timp, nu e posibil ca cineva să organizeze o manifestație de protest în vreo localitate fără ca să nu apară mercenari ai PD care să nu încerce să-i împiedice pe cetățeni să se folosească de dreptul lor constituțional de a critica guvernarea și de a protesta împotriva abuzurilor ei, reale sau imaginare. Duminica trecută lucrul acesta s-a întâmplat la Ungheni. Care e rostul contramanifestațiilor puse la cale de PD, amintindu-ne de strategia criminală a lui Ianukovici din Ucraina? Ele nu vor descuraja protestele, ci, dimpotrivă, vor contribui la extinderea acestora, ațâțând spiritele, înrăindu-i pe cetățeni, pornindu-i pe unii împotriva altora, făcându-i să înalțe baricade, în loc să le demonteze în preajma alegerilor.
ȘI istoricul Octavian Țâcu obervă în Cotidianul spiritul protestatar și de rezistență al unghenilor manifestat în această duminică, când la apelul Mișcării de rezistență națională împotriva regimului oligarhic, circa o mie de cetățeni ai raionului și orașului s-au adunat în Piața Independenței pentru a crea o celulă de rezistență și a declara Ungheniul teritoriu liber de dictatură. Într-un mod curios, rândurile contra-protestului pedist s-au subțiat la foarte scurt timp, unii dintre ei plecând în mod deschis, pentru că nu au putut suporta să se afle în acel loc. Chiar și cei câțiva fideli ai regimului au dispărut la scurt timp, lăsând în mijlocul drumului tăblițele cu mesaje, care le-au fost puse în mână înaintea manifestării, consemnând astfel capitularea regimul oligarhic la Ungheni. Protestul de duminică a arătat că Ungheniul devine primul teritoriu din R. Moldova liber de dictatura lui Plahotniuc. Câte orașe și raioane vor mai avea curajul să facă acest lucru? Se întreabă Octavian Țâcu.
În Ziarul de Gardă citiți un interviu exclusiv cu fostul premier Valeriu Streleț. Revenit în domeniul privat, Streleț vorbește despre „liniile roșii” care au fost încălcate de fostul său coleg Vladimir Filat și care, spune Streleț, sunt încălcate și astăzi, mult mai grav, de actuala guvernare. Ce spune fostul premier despre independența justiției, furtul miliardului, Șor, Filat, Plahotniuc sau Filip, aflați cumpărând Ziarul de Gardă din chioșcuri. De asemenea, din ziar aflați cum un judecător i-a dat dreptate unui avocat care-i era rudă. Chiar dacă cei doi au încercat să ascundă relația de rudenie, judecătorul a fost dat de gol chiar de mama sa.
ZDG mai relatează despre faptul cum ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și-a numit mai mulți apropiați în funcții de conducere la întreprinderile subordonate ministerului, dar și cum, fiind ministru, promovează interesele Universității Agrare din Moldova la conducerea căreia poate reveni atunci când nu va mai fi ministru.