O sută de biblioteci vor fi completate cu fonduri de carte cu sprijinul României

  • 01 Martie 16:17
O sută de biblioteci vor fi completate cu fonduri de carte cu sprijinul României

Este examinată posibilitatea modernizării și completării cu fonduri de carte a 100 de biblioteci din Republica Moldova, dar și despre promovarea unor proiecte comune pentru diaspora. Despre aceasta a anunțat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, la întrevedere cu premierul Pavel Filip, transmite IPN.

Cei doi oficiali au discutat despre relațiile bilaterale strânse și proiectele comune între Republica Moldova și România. Premierul a spus că această întâlnire are loc într-o zi simbolică, când sărbătorim cu toții Mărțișorul. Urmare a eforturilor comune, acesta a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Iar astăzi întreaga lume, inclusiv motorul de căutare Google, cunoaște despre Mărțișor.

Premierul a mulțumit României pentru susținerea constantă acordată și a menționat că deja a fost elaborat și urmează să fie remis părții române proiectul Foii de Parcurs pentru continuarea cooperării conform înțelegerilor la care s-a ajuns la ultima ședință comună a guvernelor de la Chișinău și București. „Dacă până acum relațiile noastre erau bazate mai mult pe emoție, actualmente, avem o abordare pragmatică. Ne-am dorit investitori români serioși și îi avem: banca Transilvania și compania Transgaz. În comun, dezvoltăm și proiecte de infrastructură, de interconectare pe gaze naturale, energie electrică, comunicații și transport. Trebuie să avem o unire prin fapte, o unire de infrastructuri, astfel încât să nu ne mai poată dezbina nimeni”, a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

În mod special a fost evidențiată oportunitatea dezvoltării unui proiect transfrontalier de trecere la ecartament european pe traseul feroviar Chișinău-Iași, dar și a lansării unui tren rapid Chișinău-București.

În prezent, cu eforturi comune ia este promovată pentru a fi inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO.

„Republica Moldova reprezintă pentru noi mult mai mult decât o țară în Parteneriatul Strategic. Suntem nu doar colegi, dar prieteni”, a spus Natalia-Elena Intotero.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
24,48 °C
cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Tue
16 °C
Wed
12 °C
Thu
11 °C
Fri
9 °C
Sat
9 °C

Curs oficial BNM 17 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6016 -0.0979
USD 17.7526 -0.0075
RON 4.1404 -0.0196
UAH 0.7171 0.0011
RUB 0.2769 0.0005
Arhivă Radio Chișinău