O sută de biblioteci vor fi completate cu fonduri de carte cu sprijinul României

  • 01 Martie 2019 16:17
O sută de biblioteci vor fi completate cu fonduri de carte cu sprijinul României

Este examinată posibilitatea modernizării și completării cu fonduri de carte a 100 de biblioteci din Republica Moldova, dar și despre promovarea unor proiecte comune pentru diaspora. Despre aceasta a anunțat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, la întrevedere cu premierul Pavel Filip, transmite IPN.

Cei doi oficiali au discutat despre relațiile bilaterale strânse și proiectele comune între Republica Moldova și România. Premierul a spus că această întâlnire are loc într-o zi simbolică, când sărbătorim cu toții Mărțișorul. Urmare a eforturilor comune, acesta a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Iar astăzi întreaga lume, inclusiv motorul de căutare Google, cunoaște despre Mărțișor.

Premierul a mulțumit României pentru susținerea constantă acordată și a menționat că deja a fost elaborat și urmează să fie remis părții române proiectul Foii de Parcurs pentru continuarea cooperării conform înțelegerilor la care s-a ajuns la ultima ședință comună a guvernelor de la Chișinău și București. „Dacă până acum relațiile noastre erau bazate mai mult pe emoție, actualmente, avem o abordare pragmatică. Ne-am dorit investitori români serioși și îi avem: banca Transilvania și compania Transgaz. În comun, dezvoltăm și proiecte de infrastructură, de interconectare pe gaze naturale, energie electrică, comunicații și transport. Trebuie să avem o unire prin fapte, o unire de infrastructuri, astfel încât să nu ne mai poată dezbina nimeni”, a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

În mod special a fost evidențiată oportunitatea dezvoltării unui proiect transfrontalier de trecere la ecartament european pe traseul feroviar Chișinău-Iași, dar și a lansării unui tren rapid Chișinău-București.

În prezent, cu eforturi comune ia este promovată pentru a fi inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO.

„Republica Moldova reprezintă pentru noi mult mai mult decât o țară în Parteneriatul Strategic. Suntem nu doar colegi, dar prieteni”, a spus Natalia-Elena Intotero.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
5,49 °C
câțiva nori
Umiditate:41 %
Vint:11,3 m/s
Fri
1 °C
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
3 °C
Tue
5 °C

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5696 0.0154
USD 17.6645 0.0585
RON 4.0961 0.0040
UAH 0.7245 -0.0012
RUB 0.2849 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău