O subisdiară a gigantului rus Yandex, investigată în R. Moldova. Serviciile Yandex promovează în special informații convenabile Kremlinului despre războiul din Ucraina

  • 24 Ianuarie 2023 10:33
O subisdiară a gigantului rus Yandex, investigată în R. Moldova. Serviciile Yandex promovează în special informații convenabile Kremlinului despre războiul din Ucraina

Consiliul Concurenței anunță o investigație referitor la semnele de abuz de poziție dominantă de către operatorul care gestionează aplicațiile digitale Yandex Go și Yandex Pro, utilizate la prestarea și folosirea serviciilor de taxi, scrie mold-street.com.

Potrivit Consiliului Concurenței investigația a fost inițiată după examinarea prealabilă a unei plângeri depuse în adresa Consiliului Concurenței la începutul lunii decembrie 2022, scrie sursa citată.

Posibil abuz de poziție dominantă pe piața Moldovei a grupului Yandex

"În cadrul investigației, Consiliul Concurenței urmează să efectueze analiza detaliată a piețelor relevante, să stabilească dacă întreprinderea vizată are poziție dominantă pe piețele relevante ce vor fi stabilite și dacă practicile aplicate de companie constituie abuz de poziție dominantă", susține autoritatea anticpncurențială.

Consiliul Concurenței susține că aceasta este o primă investigație în Republica Moldova care vizează platformele digitale și eventuale practici anticoncurențiale aplicate prin intermediul unor astfel de platforme.

De notat că principalii jucători pe piața de servicii de taxi din Republica Moldova sunt iTaxi și Yandex și între ei au existat în permanență relații tensionate, însoțite de suspiciuni de practici anticoncurențiale.

Totodată toate încercările altor companii de a intra pe piață au eșuat din varii motive.

Yandex, în loc de Uber

Serviciul de taxi Yandex a început să activeze pe piața Moldovei în vara anului 2017, grupul bucurându-se de susținerea fostului președinte Igor Dodon.

El face parte din gigantul tehnologic rus Yandex, o combinație de Google, Uber, PayPal, Bolt, Amazon, YouTube și multe alte afaceri online.

A fost fondat de miliardarul rus Arkady Volozh și a dominat piața din Rusia, având angajați mii de ingineri, programatori și web-designeri. Are o structură stufoasă de companii, controlate prin Țările de Jos și alte paradisuri fiscale.

În vara anului trecut, Volozh a ajuns în lista sancțiunilor UE aplicate celor care susțin invazia rusă în Ucraina, chiar dacă el a plecat din Rusia și s-a stabilit în Israel.

La finele anului 2022, Volozh s-a retras din conducerea Yandex, iar grupul s-a divizat în două, după o reorganizare profundă, care va duce la consolidarea controlului guvernului de la Moscova asupra companiei.

Astfel o structură – relativ independentă de Moscova – continuă să dezvolte anumite produse pentru piața internațională, iar o altă structură cuprinde grosul produselor și activeazeă pe piața rusă, dar și în alte state apropiate, sub o nouă conducere aprobată de Kremlin.

O investigație Meduza.io a arătat cum serviciile Yandex promovează în special informații convenabile Kremlinului despre războiul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău