O statuie de 8 metri a lui Stalin a fost sfințită în Rusia

  • 18 August 2023 17:45
O statuie de 8 metri a lui Stalin a fost sfințită în Rusia

În plin război cu Ucraina, rușii sfințesc monumente dedicate lui Stalin, cel care a ras sute de biserici din URSS. Un astfel de monument a fost sfințit într-o regiune de la granița Rusiei cu Estonia și Letonia, două dintre cele 3 țări baltice anexate de Uniunea Sovietică după faimosul pact Ribbentrop Molotov încheiat de Hitler și Stalin în 1939. Preoții ortodocși care au sfințit statuia dictatorului sovietic Stalin, în cadrul unui eveniment public, au acționat fără „binecuvântarea” sau aprobarea superiorilor lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pe 15 august, o statuie înaltă de opt metri a fostului lider sovietic a fost inaugurată în fața unei fabrici din orașul Velikie Luki, din regiunea Pskov (vest), în prezența reprezentanților Partidului Comunist local.

Potrivit imaginilor video publicate în presa rusă, la ceremonie au participat preoți ortodocși, iar unul dintre ei a stropit cu apă sfințită statuia lui Stalin, despre care se știe că a ordonat masacrul a mii de preoți și persecutarea Bisericii.

Într-un comunicat publicat joi, dieceza locală, de pe lângă Patriarhia Moscovei, a declarat că acești clerici au participat la eveniment „fără binecuvântarea sau acordul” superiorilor lor.

„Acțiunile și declarațiile lor nu exprimă poziția conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse și reflectă doar propriile opinii și convinger”, a spus dieceza, adăugând că a fost lansată o „inspecție” care îi vizează. La putere între sfârșitul anilor 1920 și 1953, Iosif Stalin a instituit un regim totalitar în Uniunea Sovietică care a făcut milioane de morți.

Zeci de mii de preoți ortodocși au fost executați sau deportați în gulag această perioadă. Mii de biserici și monumente religioase au fost, de asemenea, distruse din ordinul lui.

În 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a reînființat Biserica rusă, reprimată după Revoluția bolșevică din 1917, permițând din nou alegerea unui patriarh, aflat însă sub controlul strict al serviciilor secrete.


În Rusia, dictatorul se bucură de o amintire ambivalentă, întreținută de Kremlin, care îl prezintă ca fiind părintele victoriei sovietice asupra naziștilor din 1945. Monumente în memoria sa există în țară, însă sunt rare. Kremlinul nu neagă represiunile sovietice, însă le minimalizează, prezentându-le ca pe o tragedie fără un adevărat vinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău