O școală austriacă, cu predare în limba germană, care va forma specialiști în domeniul telecomunicații și electronică va fi deschisă la Chișinău
-
05 Martie 2024 14:11
Un nou colegiu de instruire a tinerilor în domeniul electronicii și informaticii va fi deschis cu sprijinul financiar al Austriei. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun și omologul său austriac Martin Polaschek au semnat astăzi un Memorandum de înțelegere între cele două ministere. Diploma de studiu va fi recunoscută în Uniunea Europeană și în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
O școală austriacă, cu predare în limba germană, va instrui specialiști în domeniul telecomunicații și electronică, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.
„Nu este întâmplătoare această locație în ZEL Bălți pentru ca să avem un cluster educațional alături de industria relevantă. Predarea va fi în germană, engleză, română, cu un element important de germană. Diploma va fi austriacă cu recunoaștere în Rep. Moldova și în UE. Invităm viitorii absolvenți interesați de a merge în această instituție, începând cu anul viitor, să își îmbunătățească limba germană de pe acuma și să aplice la acest colegiu”, spune Dan Perciun.
Austria se află printre primele zece țări care investește în Rep. Moldova, iar faptul că școala va fi deschisă în Zona Economică Liberă Bălți, absolvenții vor fi mai aproape de investitori și vor contribui la dezvoltarea regională, a subliniat ministrul Educației al Austriei.
„Educația și performanța sunt șansele care le oferim pentru viitor, atât noi cât și Rep. Moldova. Primul pas pe care îl facem astăzi în fondarea acestei școli este o investiție în viitor și suntem siguri că va fi cu succes înființarea celei de-a opta școli austriece, în străinătate, în Rep. Moldova”, a spus Martin Polaschek.
Înființarea unei școli demonstrează că Austria este activă în Rep. Moldova, domeniul educației fiind prioritar. Totodată, Austria contribuie și investește în dezvoltare regională și accesul la piața muncii, a punctat ambasadoarea Austriei în Rep. Moldova Stella Avallone.
„De asemenea, suntem activi și în domeniile cooperării între Ministerele de Interne, domeniul social, economic și cultură. Iar acest proiect – înființarea școlii austriece, e un proiect careva dura pentru mai multe generații, acesta fiind și unul din scopurile noastre - durabilitatea implementării proiectelor”, a precizat Stella Avallone.
În prezent, în Republica Moldova sunt 92 de întreprinderi cu capital austriac, iar Austria se află pe locul 10 printre principalii investitori străini.