O rută de microbuz din Chișinău își sistează definitiv activitatea

  • 13 August 2018 13:45
O rută de microbuz din Chișinău își sistează definitiv activitatea

Ruta de microbuz nr. 126 din Chișinău, cu cinci unități de transport, își sistează definitiv activitatea. Un demers în acest sens a fost depus la Direcția generală transport public și căi de comunicație de către operatorul care gestionează ruta, transmite IPN.

Șeful interimar al Direcției, Vitalie Butucel, în ședința operativă de la Primărie, că în perioada 2015-2018 de pe rutele de microbuz s-au retras 800 de unități de transport. Unele rute s-au închis, iar altele au rămas cu un număr critic de microbuze. El susține că mai multe rute de microbuz riscă să-și sisteze activitatea.

În prezent pe cele 51 de rute circulă o mie de unități de transport, iar numărul de microbuze este în continuă scădere. Pe ruta 175 circulă doar patru unități de transport. La fel și pe ruta de microbuz 114. Iar pe ruta 189 sunt cinci unități de transport. 

Vitalie Butucel a amintit că prețul de trei lei pentru o călătorie cu microbuzul a fost stabilit în 2006. Între timp, au avut loc scumpiri la combustibil, lubrifianți, piese de schimb și materiale de exploatare. Din cauza tarifului necorespunzător, în ultimii ani scade rentabilitatea economică a rutelor de microbuz. Operatorii nu mai investesc în întreținere și reînnoirea parcului de microbuze. 

Potrivit lui Vitalie Butucel, Parcul Urban de Autobuze ar avea nevoie de 200 de unități de transport noi, întrucât cele mai multe din dotare sunt cu termenul de exploatare depășit. De asemenea, este necesară revederea tarifelor la călătorie, a declarat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău