O regiune din Italia oferă mii de euro celor care vor să se mute acolo

  • 11 Septembrie 2019 19:56
O regiune din Italia oferă mii de euro celor care vor să se mute acolo

O regiune subpopulată din sudul Italiei oferă celor care vor să se mute 700 de euro pe lună timp de trei ani. Cei interesați trebuie să se mute într-un din satele din zonă, relatează The Guardian.

Există, însă, și câteva lucruri pe care viitorii rezidenți trebuie să le facă. Cei care se mută și primesc subvențiile trebuie să-și deschidă o afacere, iar satul în care se mută trebuie să aibă mai puțin de 2000 de locuitori.

Donato Toma, președintele regiunii Molise, a declarat pentru The Guardian că autoritățile nu putea pur și simplu să ofere banii pentru că „totul ar fi devenit un simplu act caritabil”.

Vrem ca oamenii să investească aici. Să deschidă orice fel de afacere – o brutărie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu orașelor noastre și de a le mări în același timp și populația”, a declarat Donato Toma.

Oficialul a declarat și că toate satele și orășelele cu mai puțin de 2000 de locuitori vor primi 10 000 de euro pe lună cu care să înceapă construcția de proiecte de infrastructură și cu care să promoveze activități culturale.

Nu e vorba doar de creșterea populației. E nevoie să facem în așa fel încât oamenii să vrea să rămână aici, altfel vom ajunge din nou în aceeași situație în câțiva ani”, a adăugat Toma.

Conform Institutului de Statistică din Italia, Molise, cu o populație de 305 000 de oameni, este una dintre regiunile care a pierdut cei mai mulți rezidenți în ultimii ani – 9000 de persoane au părăsit zona din 2014 până acum.

În 2018, peste 2800 de locuitori ai zonei au murit sau s-au mutat într-o altă regiune, mai mult cu 1000 față de anul precedent. Nicio naștere nu s-a înregistrat în niciunul dintre cele 9 orășele.

Pentru prima oară în 90 de ani, numărul cetățenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane, conform Istat. Între 2014 și 2018, numărul cetățenilor italieni rezidenți în țară a scăzut cu 677 000.

Doi factori se află în spatele acestui declin demografic, conform experților: o scădere numărului nașterilor, care este la un minim istoric de la unificarea Italiei (1866) până acum, și creșterea numărului celor care părăsesc țara în căutarea unor oportunități mai bune. Aproximativ 157 000 de persoane au părăsit țara în 2018.

Italia este singură economie importantă a Europei care va intra într-un declin și mai accelerat în următorii 5 ani, conform ONU. Se află pe locul 2, în spatele Japoniei, în ceea ce privește îmbătrânirea populației.

Într-o încercare de a resuscita orașele abandonate, un număr semnificativ de primari, precum cel din Sutera, în provincia Caltanissetta, în Sicilia, au deschis porțile așezămintelor lor pentru cei în căutare de azil din Libia.

Alții, precum oficialul din Sambuca, sunt au adoptat o altă strategie, vând proprietățile rămase abandonate la prețuri simbolice – o casă pentru un euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău