O ''Redacție Europeană'' din 16 agenții de presă dedicată relatărilor despre temele comunitare va fi creată la Bruxelles

  • 29 Noiembrie 2021 18:15
O ''Redacție Europeană'' din 16 agenții de presă dedicată relatărilor despre temele comunitare va fi creată la Bruxelles

Comisia Europeană a anunțat luni crearea unei ''Redacții Europene'' (European newsroom) în cadrul căreia vor participa 16 agenții de presă din diferite state europene, între ele și agenția națională de presă română AGERPRES, cu obiectivul de a îmbunătăți acoperirea mediatică a temelor legate de Uniunea Europeană și de a consolida sectorul mass-media, potrivit unui comunicat al executivului comunitar.

Acesta va fi ''primul spațiu redacțional pan-european până în prezent și le va permite jurnaliștilor să relateze în comun despre chestiunile europene și să promoveze, să spunem, un spirit de colaborare'', a declarat luni la Forumul european al mass-media (European News Media Forum) comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, citat de agenția germană DPA, care va coordona acest nou proiect, potrivit Agerpres.

''Cu această nouă etapă, consolidăm spațiul de informație al Europei și sporim accesul cetățenilor la o informație de calitate'' a mai remarcat Thierry Breton.

''Când 16 agenții de presă din 15 țări, fiecare cu perspectiva lor națională asupra Europei, folosește o redacție comună la Bruxelles, toată lumea beneficiază de pe urma diversității perspectivelor. Această relaționare crește calitatea jurnalistică'', explică președintele consiliului de administrație al agenției DPA, Peter Kropsch, adăugând că în cadrul proiectului se vor mai regăsi activități de formare, evenimente și infrastructură redacțională precum tehnologie și fluxuri de știri.

''Prin conceptul de ''Redacție Europeană'', pentru noi este în mod special important ca toți partenerii să fie angajați față de jurnalismul liber, independent'', mai menționează Peter Kropsch.

Comisia Europeană va aloca acestui proiect 1,76 milioane de euro, fonduri care vor fi folosite, printre altele, pentru creșterea finanțării destinate formării jurnalistice și pentru crearea unui nou website multilingv cu articole pe teme europene ale agențiilor de presă participante.

''Lucrând împreună dincolo de frontiere, mass-media sunt mai puternice. Am văzut rezultatele incredibile ale investigațiilor trans-frontaliere, precum recentele Pandora papers. Comisia își sporește sprijinul pentru acest tip de colaborări, cu Redacția Europeană astăzi și cu o serie de noi parteneriate jurnalistice către sfârșitul anului'', a declarat de asemenea la Forumul european al mass-media vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova.

Pe lângă agenția germană coordonatoare a proiectului, vor mai participa agențiile AFP (Franța), AGERPRES (România), ANSA (Italia), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE și Europa Press (ambele din Spania), FENA (Bosnia-Herțegovina), HINA (Croația), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) și TASR (Slovacia).

''Majoritatea acestor agenții se vor regăsi într-un loc comun unde vor putea face schimburi de idei asupra tuturor temelor europene, vor putea solicita împreună interviuri și publica pe un website dedicat o parte din aceste producții'' editoriale, notează AFP, remarcând de asemenea că ''participanții vor putea beneficia de asemenea de activități de formare, în special în domeniul digital și fact-checking''.

Proiectul ar urma să înceapă încă din luna ianuarie, iar redacția va deveni operațională aproximativ la jumătatea anului viitor, estimează Comisia Europeană, care în prezent caută o sală ce va fi alocată noii redacții europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău