O platformă web pe care urmează a fi publicate date despre sistemul judiciar a fost lansată în premieră în R. Moldova

  • 26 Mai 2023 13:54
O platformă web pe care urmează a fi publicate date despre sistemul judiciar a fost lansată în premieră în R. Moldova

Sistemul informațional automatizat JUSTAT – o platformă web pe care urmează a fi publicate date despre sistemul judiciar, precum statistici, indicatori cheie și alte informații utile pentru evaluarea performanțelor judecătorilor a fost lansat astăzi, 26 mai, în premieră, în Rep. Moldova. Noua platformă va permite mai multă transparență în reforma justiției, cât și alinierea la normele europene, a menționat în cdrul eventului de lansare, șefa Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Giulia Re, transmite Radio Chișinău.

Platforma JUSTAT va oferi posibilitatea autorităților naționale să evalueze funcționarea sectorului judiciar și să ia decizii corecte în implementarea reformei justiției în Rep. Moldova, a menționat șefa Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Giulia Re:

„Este un proces foarte complex. A luat foarte mult timp pentru a finaliza conceptul platformei JUSTAT, iar funcționalitatea acestuia o vom putea observa din partea utilizatorii platformei, iată de ce sugestiile și impresiile utilizatorii acestui serviciu sunt importante ca să știm cum să îmbunătățim  serviciul să fie mai performant pentru cel care îl utilizează. Suma totală investită în crearea platformei a fost de circa 30 de mii de euro, dar suntem deschiși să investim și mai mult pentru a performa acest serviciu”, a spus Giulia Re.

JUSTAT va sprijini autoritățile naționale să îmbunătățească în continuare transparența, eficiența și să faciliteze înțelegerea funcționării sistemului judiciar de către profesioniști și oameni de rând, a menționat la rândul său directorul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Sorin Popescu:

„Este un  sistem care urmează să fie transmis în balanța Agenției. Totodată, el va avea un tablou de bord care va afișa în regim real, pentru toți utilizatorii, performanța judecătorilor, alte activități și acțiuni pe care putem să le vizualizăm și să facem o analiză, inclusiv pentru persoanele decidente, inclusiv pentru noi, ca să vedem unde urmează să acționăm și să facem alte activități de competență”, a menționat Popescu.

Lansarea platformei face parte din cadrul Proiectului „Susținere pentru consolidarea în continuare a eficienței și calității sistemului judiciar din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei, în cadrul Parteneriatului pentru Buna Guvernare II.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău