O platformă de susținere pentru femeile refugiate din Ucraina în R. Moldova a fost lansată la Chișinău
-
01 Noiembrie 2023 12:47
O platformă de susținere pentru femeile refugiate din Ucraina în Rep. Moldova a fost lansată astăzi, 1 noiembrie, la Chișinău. Asociația Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina oferă servicii de consiliere, asistență în mediul de afaceri, cursuri de formare, organizare de evenimente social-culturale pentru comunitatea de ucraineni din Rep. Moldova. Asociația include și un program de reabilitare pentru femeile strămutate după terminarea războiului, transmite Radio Chișinău.
Rep. Moldova a devenit a doua casă pentru multe femei strămutate din Ucraina din cauza războiului declanșat de către Federația Rusă. Asociația are un scop definit de a integra femeile refugiate pe piața muncii și a avea abilități competitive, a spus ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Margret Maria Uebber.
„Dobândirea de abilități le va ajuta să devină independente din punct de vedere economic, atât aici în Moldova, cât și atunci când vor decide să se întoarcă acasă”. La fel de important este și ce-l de-al doilea obiectiv al asociației, și anume de a constitui un forum de dialog cu instituțiile și autoritățile locale cu scopul de a include nevoile specifice ale femeilor refugiate ucrainene în politicile și programele publice”, a spus Margret Maria Uebber.
Asociația își propune să creeze o comunitate în care să fie promovate integrarea, schimbul multicultural, antreprenorialul, parteneriatele, apărarea drepturilor femeilor aflate în situații de criză. Asociația are 182 de membre înregistrate care deja au organizat peste 100 evenimente sociale pentru refugiații ucraineni în Rep. Moldova de la declanșarea războiului, a spus co-președinta asociației, Iulia Zencenco.
„În programul nostru strategic pentru următorii doi ani, sunt incluse extinderea posibilităților de dezvoltare din punct de vedere economic și a posibilităților de realizare. Pentru aceasta se oferă consultarea și oferirea ajutorului financiar pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Asociația vrea să pună accent pe dezvoltarea relațiilor profesionale în afaceri, În această perioadă sumbră din viața noastră am înțeles cât de important este să rămânem aproape și să ne susținem”, a declarat Zencenco.
Fiecare persoană strămutată în Rep. Moldova din cauza războiului are nevoie de un act de reședință care să îi confere un statut social. În izolare această persoană nu poate fi ajutată, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Jana Costachi.
„Cei ce ne dorim noi și avem ca și scop pe termen zero, este să oferim un act de identitate local indiferent de orice formă alege orice persoană strămutată din Ucraina, atâta vreme cât a decis să împartă cu comunitatea locală pâinea și sarea”, a punctat Jana Costachi.
Înființarea Asociației a fost posibilă grație proiectului „Împreună Mai Puternice”, implementat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).