O platformă de belvedere a fost inaugurată la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”

  • 03 Decembrie 2021 17:10
O platformă de belvedere a fost inaugurată la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”

La Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a fost inaugurată astăzi o Platformă de belvedere. Aceasta a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, devenind un punct de oprire spontană pentru vizitatori, informează MOLDPRES.

Platforma are o suprafață de 38 m2 și o capacitate de 20 de persoane, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție și sistem de iluminat artistic. De asemenea, pe platformă se regăsește un panou informativ despre patrimoniul cultural al Rezervației „Orheiul Vechi”, realizat în sistemul Braille, destinat nevăzătorilor, notează sursa citată.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că fiecare obiectiv turistic național nou trebuie să asigure accesul persoanelor cu nevoi speciale, astfel consolidând incluziunea lor socială.

”Acest aspect a fost, într-un mod deosebit, remarcat și conștientizat de Organizația Mondială a Turismului, care a încurajat, prin tema Zilei Mondiale a Turismului din 2021, concentrarea asupra turismului pentru o creștere incluzivă (“Tourism for Inclusive Growth”), fiind o oportunitate de a privi dincolo de statisticile din turism și de a recunoaște că în spatele fiecărui număr, cifră existentă, de fapt se află un OM”. Sper că pentru reprezentanții din sectorul turistic, respectivul concept de amenajare a platformei de belvedere va servi drept sursă de inspirație și pentru alte activități turistice, pentru a putea asigura un turism cu adevărat accesibil, conservând în același timp cu responsabilitate moștenirea culturală și resursele naturale existente în Republica Moldova”, a subliniat oficialul.

Platforma de belvedere va asigura confortul și securitatea vizitatorilor Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” pentru a se bucura de peisajul unic al arealului, protejarea și conservarea naturii și a patrimoniului cultural, reducerea apariției potecilor și locurilor de popas haotice și accesul persoanelor cu nevoi speciale la descoperirea culturii naționale.

Amenajarea Punctului de belvedere a fost realizată de Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” cu suportul USDA Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,42
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:0,45 m/s
Tue
-3
Wed
-1
Thu
-2
Fri
2
Sat
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău