O placă în memoria scriitoarei Leonida Lari a fost dezvelită pe fațada blocului în care a locuit poeta
-
31 August 2017 18:35
O placă în memoria scriitoarei Leonida Lari a fost dezvelită astăzi pe fațada blocului din strada Nicolae Iorga în care a locuit poeta. La eveniment au participat oameni de artă, familia și prietenii poetei, precum și admiratorii creației sale.
Pe fața blocului de pe strada Nicolae Iorga, 7 din Chișinău unde a locuit altădată poeta și eseista Leonida Lari a fost dezvelită astăzi o placă memorială, menită să înveșnicească memoria celei care a militat pentru reunirea Basarabiei cu România. Leonida Lari a locuit în casa de pe strada Iorga până în 2011, când s-a stins din viață.
„Sunt onorat ca membru al familiei, dar și mă onorează faptul că oamenii nu uită ce a făcut Leonida și prietenii ei, fiind că ea singură nu ar fi putut să activeze în această zonă foarte periculoasă la vremea ceea pentru intelectuali. Și ea și o mână de scriitori au rupt bariere, la vrea ceea era imposibil să se întâmple așa ceva, credeau oponenți intelectualilor”, a declarat soțul poetei, Mihai Iorga.
Scriitorul Iulian Filip a amintit de contribuția Leonidei Lari la mișcarea de emancipare națională, care a pledat mereu pentru adevărul istoric.
„O ducătoare de cruce, pe distanță lungă, într-o formulă rarisimă, care conjuga pe de o parte talentele, harul, stilistic apoetică distinctă, inconfundabilă cu a altor colegi cu harul de luptătoare”, a declarat Iulian Filip.
Cei care admiră creația poetei și eseistei Leonida Lari spun că îi duc lipsa.
Foarte frumos! Este exact Leonida. În ochii ei este lupta, este veșnicia pe care ea ne-a transmis-o și nouă și nu o uităm nicicând. Și nu o să -i uităm niciun rând din poeziile ei. Dar patru rânduri sunt cele mai semnificative :
„Dă-mi, Doamne, durerile toate
Și lasă-mă fără dor,
Dar fă și un pic de dreptate
Pentru acest popor”.
Prietena Leonidei Lari, actrița Ninela Caranfil, spune că poeta a fost o adevărată iubitoare a românismului.
Iat-o înveșnicită atât de frumoasă pe această placă, așa precum era ea: luptătoare, poetă, iubitoare de neam, de țară, de românism.
„Cad frunze peste capul meu și-al tău,
Peste-ale tale gânduri și-ale mele,
Cad frunze ca părerile de rău,
De stăm pe loc, ne-acoperă cu ele”.
Născută la 26 octombrie 1949 în satul Bursuceni, din Sângerei, Leonida Lari, s-a stins din viață acum cinci ani, la vârsta de 62 de ani.
Autoare a peste 20 de volume de poezie și proză, Leonida Lari a fost redactor-șef al publicației „Glasul”, primul ziar în grafie latină de la Chișinău și unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, de la sfârșitul anilor 80.
A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și în Parlamentul României și a pledat pentru unirea Republicii Moldova cu România.