O pictoriță din Iași și-a expus lucrările la Chișinău

  • 16 Ianuarie 2022 14:31
O pictoriță din Iași și-a expus lucrările la Chișinău

În contextul Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova și Direcția Cultură din Iași, România a inaugurat recent expoziția artistei ieșene Atena-Elena Simionescu, cu genericul ”Transfigurări - expresii grafice”, relatează MOLDPRES.

Potrivit curatorului expoziției, Lăcrămioara Stratulat, expoziția cuprinde 50 de lucrări de grafică, gravură experimentală, obiect, prin intermediul cărora autoarea imprimă marca personalității sale artistice de o rară noblețe sufletească, prin serii de desene care transfigurează figura umană, expresia grafică urmând atât trasee dramatice, cât și ludice, scrie sursa citată.

Potrivit sursei citate, seriile tematice create în tehnicile gravurii tradiționale și moderne, dintre care pot fi amenționate ciclurile „Personaje”, „Aripi – nu uita să zbori!”, sau seriile de metamorfozări ale elementelor naturii și nu numai, rețin atenția prin abordarea stilistică, prin reformularea proprietăților naturii creând iluzii și mesaje criptate în compozițiile sale.

În discursul său, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că Atena-Elena Simionescu readuce în creația ei natura, face conexiuni între artă și natură. În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a spus ca protagonista este o artistă originală, care a adus în grafică culoarea. ”Creația ei este o îmbinare a artei grafice tradiționale cu cea netradițională, ea știe a îmbina diverse tehnologii de grafică”, a accentuat Tudor Stăvilă.

Grafician, profesor universitar doctor, fost rector al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Atena-Elena Simionescu a avut numeroase expoziții personale și de grup în țara sa, dar și peste hotare - Austria, Canada, Elveția, Franța, Japonia, Venezuela ș.a. Lucrările sale se află în colecții publice și particulare din România și din străinătate.

Expoziția va fi deschisă până la 13 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-3
Wed
-3
Arhivă Radio Chișinău