O opoziție cu hoți de miliarde este o stare perfectă pentru orice guvernare / Opinii

  • 24 Martie 2023 08:14
O opoziție cu hoți de miliarde este o stare perfectă pentru orice guvernare / Opinii

Sunt necesare rezultate rapide, pe care să le simtă cetățenii Republicii Moldova. În caz contrar, guvernarea va eșua în fața hoților de miliarde. Opinia aparține președintelui Partidului Schimbării, Ștegan Gligor. În același context, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că Partidul Șor reprezintă opoziția ideală pentru actuala guvernare, întrucât PAS își poate justifica incapacitatea de a oferi rezultate prin presiunea pe care o pune Partidul Șor asupra instituțiilor statului. Ambii reprezentanți ai formațiunilor extraparlamentare cer autorităților soluții rapide pentru problemele economice și sociale ale cetățenilor, notează IPN.

Fostul deputat Iurie Reniță califică situația din țară drept una precară, măcinată de multiple crize suprapuse. Potrivit ex-deputatului, guvernarea nu reușește să livreze rezultate concrete cetățenilor, iar unele inițiative sunt periculoase pentru democrația din Republica Moldova. Iurie Reniță a criticat proiectele de lege privind acordarea unor prerogative suplimentare Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit fostului parlamentar, ar fi intolerabil ca practica KGB-istă să fie reluată.

„Ce ține de SIS, s-a pus pe tapet o modificare a legilor SIS, care-i oferă acestei instituții foarte multe drepturi. Sunt foarte reticent aici, am trecut prin perioada sovietică, știm cum se comporta KGB-ul. Și astăzi la SIS sunt mulți cu mentalitate și abordare KBG-istă. Astfel de modificări își au locul într-un stat în care interesul național este dominant, la noi divizarea politică nu ne permite asta. E un risc foarte mare. Fac un apel către deputații PAS-ului să fie mai atenți, mai ales că sunt și recomandările Comisiei de la Veneția”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

În același timp, reprezentanții partidelor extraparlamentare spun că domeniul justiției, situația socială și economică sunt deplorabile, iar guvernarea riscă să piardă bătălia cu forțele obscure, dacă nu reformează justiția și nu ridică nivelul calității vieții oamenilor.

„Acest lucru convine partidului de guvernământ. Să ai o opoziție vocală cum sunt niște hoți de miliarde, cu mesaje de la Kremlin în vederea susținerii acestor forțe politice este o stare perfectă pentru orice guvernare. Astfel poți să justifici nereușitele interne. Poți să dai oricând vina pe sabotajul din partea unei forțe susținute din exterior. Dar este o cale extrem de periculoasă. În țară există multă nemulțumire față de situația social-economică, sunt oameni care vor să-și spună nemulțumirea. Dar acum această voce nu poate fi auzită pentru că oamenii nu vor să fie asociați cu hoții de miliarde”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

„Pentru a reuși în parcursul nostru european, avem nevoie nu doar de fortificarea eforturilor pe domeniul politicii externe, dar să reușim și pe plan intern. Aici mă refer, în primul rând, la reforma justiției și lupta cu corupția. Din nouă condiționalități impuse de UE mai mult de jumătate se referă la justiție. Cu regret, sunt mari întârzieri la activitatea comisiei pre-vetting, constituirea comisiei de evaluare a Curții Supreme de Justiție, lucruri care trenează schimbările și dau răgaz crimei organizate. Vorbesc de Partidul Șor care în fiecare zi își face din plin campanie electorală. Dacă nu vom reuși pe plan intern să guvernăm cu succes, acest succes fiind vizibil pentru cetățenii simpli, vom eșua în fața crimei organizate, care luptă pentru putere folosind finanțare tenebră”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău