O nouă tulpină mutantă a variantei Delta, descoperită în India. Ce știu medicii despre Delta Plus

  • 23 Iunie 2021 08:45
O nouă tulpină mutantă a variantei Delta, descoperită în India. Ce știu medicii despre Delta Plus

Autoritățile sanitare din India au anunțat marți descoperirea a 22 de cazuri de infectare cu o mutație a variantei Delta a coronavirusului, denumită Delta Plus. Tulpina a fost identificată și în alte opt țări, potrivit unui oficial guvernamental, transmite Digi24.ro.

Majoritatea celor 22 de cazuri de infectare cu varianta Delta Plus sunt în statul indian Maharashtra, epicentrul pandemiei în India, alte câteva fiind confirmate în statele Kerala și Madhya Pradesh, potrivit secretarului federal indian pentru sănătate, Rajesh Bhushan. Însă ministrul sănătății din Maharashtra, Rajesh Tope, a precizat că numai în capitala acestui stat indian, Mumbai, au fost confirmate 21 de cazuri de Delta Plus în urma secvențierii genomului.

Prezentă la ora actuală în cel puțin 70 de țări, varianta Delta mai contagioasă a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India, este responsabilă pentru valul epidemic devastator din această țară.

Însă în timp ce acest val epidemic scade în intensitate în India, atenția a început să se îndrepte către Delta Plus, o variantă apropiată celei răspândite. Delta Plus a fost deja identificată în opt alte țări în afara Indiei, a mai spus Rajesh Bhushan.

Totuși, pe baza a ceea ce se știe până în prezent despre transmisibilitatea și virulența ei, Delta Plus este cel puțin deocamdată considerată în India „variantă de interes” (VOI), nu „variantă care determină îngrijorare” (VOC), cum este cazul variantei Delta.

„Focarele par deocamdată mici în privința numărului (îmbolnăvirilor), dar nu dorim ca ea să devină mai semnificativă”, a spus Bhushan despre noua variantă identificată. El a adăugat că sunt în desfășurare studii în privința eficacității vaccinurilor împotriva acestei variante.

Cele două vaccinuri anti-COVID-19 folosite în prezent în India, AstraZeneca și serul local Covaxin, sunt eficiente împotriva variantelor Delta, „dar se studiază în ce măsură și urmează să comunicăm în curând” rezultatele studiilor, a promis responsabilul indian.

Variantă indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău