O nouă terapie anti-HIV inhibă virusul timp de șase luni

  • 18 Februarie 2017 15:30
O nouă terapie anti-HIV inhibă virusul timp de șase luni

O nouă terapie anti-HIV le dă speranțe bolnavilor de SIDA. Este vorba de un vaccin experimental, dezvoltat de cercetători britanici și spanioli. Primele teste realizate pe subiecți umani au arătat că vaccinul inhibă temutul virus pentru o perioadă de șase luni, timp în care pacienții nu mai trebuie să urmeze un tratament medicamentos.

Terapia a fost realizată prin eforturile comune ale unor cercetărori de la Oxford și Barcelona. Până acum, vaccinul a fost testat pe 13 pacienți infectați cu virusul HIV. La cinci dintre ei, sistemul imunitar a reușit să controleze virusul HIV, pentru jumătate de an. Ca în cazul oricărui tratament, reacția pacienților la vaccin depinde de mai mulți factori.

În primul rând, sunt persoane care au început tratamentul retroviral imediat după ce au fost infectate și asta s-a putut face datorită tratamentului precoce. Asta a permis ca nivelul de virus din sânge să fie foarte scăzut. Al doilea factor este vaccinul folosit, vaccin care a fost capabil să învețe din nou sistemul imunitar să reacționeze față de unele zone ale virusului, astfel încât să evităm răspândirea acestuia și, în al treilea rând, medicamentul folosit înainte de vaccin, numit Romidepsina,” explică Beatriz Mothe, cercetător.

Acum, cercetătorii vor să afle cum pot face să împiedice virusul HIV să atace sistemul imunitar, pentru perioade mai lungi de timp, poate pentru tot restul vieții bolnavului.

Ne mai rămâne să stabilim când este momentul oportun pentru a opri tratamentul. Ce nivel de încărcătură virală trebuie să avem, pentru a fi siguri că niciun pacient nu va reveni la situația anterioară,” adaugă Jose Molto, cercetător.

Deși rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, experții avertizează că varianta comercială a vaccinului, care să aibă toate aprobările autorităților sanitare, ar putea ajunge pe piață abia peste zece ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău