Magistrata de la Judecătoria Chișinău Maria Tertea, care anterior a fost prinsă în flagrant cu mită, eliberată din funcție

  • 22 Martie 2022 10:00
Magistrata de la Judecătoria Chișinău Maria Tertea, care anterior a fost prinsă în flagrant cu mită, eliberată din funcție

Magistrata Maria Tertea de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care anterior a fost reținută în flagrant cu mită, a fost eliberată din funcție. O decizie în acest sens a fost luată marți, 22 martie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au analizat contestația împotriva Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar din 5 noiembrie 2021, emisă în privința lui Tertea, și au emis o sancțiune de eliberare din funcție a magistratei, informează Ziarul de Gardă.

Pe 22 martie 2021, Procuratura Generală (PG) anunța despre reținerea unui judecător pentru „trafic de influență”. Atunci, Ziarul de Gardă a reușit să afle că magistrata, care a fost reținută preventiv pentru 72 de ore, este Maria Tertea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Aceasta a fost reținut în flagrant, pe 22 martie curent, în baza unor informații, potrivit cărora, ar fi pretins 15 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătorului, acesta fiind reținut și învinuit de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretinsă.

Într-un alt episod, potrivit rechizitoriului, susținând că are influență asupra procurorilor, magistrata a pretins de la conducătorul aceleiași firme o mie de dolari SUA pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal care ar avantaja interesele respectivului agent economic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău