O nouă specie de rinocer gigantic preistoric, descoperită în nord-vestul Chinei
-
18 Iunie 2021 12:22
O nouă specie de rinocer gigantic preistoric - printre cele mai mari mamifere care au populat vreodată uscatul - a fost descoperită în nord-vestul Chinei, susțin cercetători din această țară, potrivit bbc.com, citat de Agerpres.
Paraceratherium linxiaense, care a trăit în urmă cu aproximativ 26,5 milioane de ani, cântărea 21 de tone, echivalentul a patru mari elefanți africani. Putea ajunge cu capul - fără corn - până la o înălțime de 7 metri, reușind să se hrănească cu frunze din vârfurile copacilor, ceea ce îl făcea mai înalt decât o girafă.
Noile descoperiri au la bază fosile găsite în provincia Gansu.
Într-un studiu publicat joi în revista Communications Biology, oamenii de știință au precizat că analiza fosilelor - descoperite în apropierea satului Wangjiachuan în 2015 - a relevat o specie complet nouă, diferită de ceilalți rinoceri gigantici.
Un craniu și un maxilar conservate integral au indicat, spre exemplu, că animalul prezenta un craniu suplu și un trunchi prehensil, similar cu cel al tapirului modern, potrivit studiului condus de Dr. Deng Tao, de la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor din Beijing.
Echipa de oameni de știință a constatat, de asemenea, că noua specie prezenta asemănări mari cu rinocerii gigantici care au trăit cândva în Pakistan, ceea ce sugerează că animalul a călătorit prin Asia Centrală.
Or, dacă acest rinocer gigantic a putut călători liber între nord-vestul Chinei și subcontinentul indian-pakistanez, aceasta înseamnă că Platoul Tibetan avea probabil unele zone joase la acea vreme, au indicat cercetătorii.
"Condițiile tropicale au permis rinocerului gigantic să se întoarcă spre nord în Asia Centrală, sugerând că regiunea tibetană nu era atât de ridicată asemenea unui platou de mare altitudine".