O nouă ședință eșuată a Consiliului Municipal Chișinău. Aleșii locali nu au reușit nici astăzi să aprobe bugetul pe anul 2024

  • 11 Iunie 13:21
O nouă ședință eșuată a Consiliului Municipal Chișinău. Aleșii locali nu au reușit nici astăzi să aprobe bugetul pe anul 2024

Consilierii municipiului Chișinău din cadrul fracțiunilor PAS, PSRM și Platforma DA s-au convocat astăzi în ședință pentru a discuta proiectul de buget pentru anul 2024 propus de către reprezentanții Partidul Acțiune și Solidaritate în CMC, în condițiile în care Chișinăul n-are un buget aprobat pentru anul în curs. Nici de data aceasta bugetul capitalei nu au ajuns să fie dezbătut, din lipsa de cvorum. Primarul Ion Ceban nu a comentat situația respectivă, însă a publicat pe pagina sa de Facebook graficul consultărilor la proiectul bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2024. Este o ședință și un document ilegal, astfel a reacționat purtătoarea de cuvânt a Partidului MAN, Natalia Ixari. Aceasta a declarat că doar Primăria are dreptul de a elabora bugetul, care a și fost deja prezentat, fiind anunțate consultările. transmite Radio Chișinău.

Ședința Consiliului Municipal Chișinău a fost convocata la inițiativa reprezentanților din PAS, care au înregistrat un proiect alternativ al bugetului pentru anul 2024 și un proiect cu privire la taxele locale. Șefa fracțiunii, Zinaida Popa, a acuzat primarul general și partidul său care a lipsit de la ședință, de faptul că intenționat tărăgănează votarea și aprobarea unui buget pentru Chișinău.

„Astăzi, din păcate, Primăria mun. Chișinău nu lucrează pentru oameni. Nu a adus plus valoare chișinăuienilor în această jumătate de an. A refuzat să prezinte și să aprobe un buget, care, de fapt, este ca biblia...Însă, noi, consilierii PAS, ne-am gândit și am venit cu o soluție în acest sens, cu un proiect de buget...”, a spus Zinaida Popa.

Consilierul socialist, Alexandru Odențov, a criticat Primăria Chișinău pentru faptul că astăzi lucrează cu un buget provizoriu, însă a avut obiecții și la consilierii PAS, subliniind că aceștia nu au propus spre consultări proiectul de buget și taxe pe care le propun.

„Eu nu am recepționat pe poșta electronică proiectele pe care le propuneți. Recunosc, nu verific zilnic poșta. În al doilea rând, un principiu fundamental ține de consultările cu fracțiunile... Dacă doriți voturile noastre sau cel puțin al meu, trebuie să venii să ne întrebați... Sigur că suntem oponenți politici, dar și noi avem o viziune cu privire la oraș și aceasta poate chiar și coincide cu a voastră...”, a declarat Alexandru Odențov.

Membrii PAS au respins aceste acuzații, spunând că proiectele de fapt au fost consultate. Proiectul PAS pentru bugetul municipal nu au ajuns să fie dezbătut în CMC, din lipsă de cvorum.

Între timp, primarul general, Ion Ceban, a publicat pe pagina sa de Facebook graficul desfășurării consultărilor publice privind bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2024, care se vor desfășura în perioada 12 – 21 iunie 2024.

Legea finanțelor publice prevede că bugetul trebuia examinat și adoptat de către consiliul local până pe 10 decembrie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău