O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control. Reprezentanții Misiunii OSCE în R. Moldova au sesizat în mod repetat faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație în Zona de Securitate

  • 29 Iulie 09:34
O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control. Reprezentanții Misiunii OSCE în R. Moldova au sesizat în mod repetat faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație în Zona de Securitate

O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC) a avut loc astăzi, 29 iulie la Bender. În cadrul reuniunii au fost reluate discuțiile asupra situației în perimetrul Zonei de Securitate (ZS) și a modului în care se respectă actele de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

Având în vedere că la ședința de astăzi, precum și pe parcursul ultimelor trei luni Comisia nu a aprobat o decizie asupra problematicii posturilor instalate ilegal, și totodată, luând în considerare că luna august e o perioada de pauză în activitatea CUC, Delegația Republicii Moldova a înaintat Comisiei o adresare, prin care solicită abținerea părților de la acțiuni unilaterale în măsură să pericliteze activitatea procesului de menținere a păcii în ZS.

Adresarea a fost prezentată în contextul în care anterior, pe parcursul lunii august din anii precedenți, formațiunile militare ale regiunii transnistrene au desfășurat în ZS manevre militare cu implicarea efectivelor și tehnicii militare.

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova au sesizat în mod repetat Comisia despre faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație în Zona de Securitate, după cum s-a menționat și în comunicatul precedent

De asemenea, Comisia a examinat rapoartele Comandamentului Militar Întrunit pentru perioadele 13-19 iulie, și respectiv, 20-26 iulie 2022 în care s-a reflectat prezența începând cu data de 26 aprilie curent a posturilor unilateral instalate de Tiraspol.

Încercările de a găsi un consens pe problema posturilor ilegale au eșuat din nou din cauza comportamentului distructiv și provocator al delegației transnistrene, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău