O nouă rundă de negonicieri | Tiraspolul se opune VEHEMENT înființării posturilor vamale comune moldo-ucrainene

  • 14 Martie 2017 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Administrația de la Tiraspol critică vehement intenția Chișinăului și Kievului de a stabili un regim de control comun la postul vamal Kuciurgan, în regiunea transnistreană.

Pe de altă parte, Chișinăul susține că acest lucru va facilita trecerea frontierei și va stopa acțiunile de contrabandă. Astăzi la Chișinău s-a desfășurat o nouă întrevedere a negociatorilor politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, dar părțile nu au putut ajunge la un numitor comun în privința celor mai disputate chestiuni. 

Mai multe înțelegeri convenite în cadrul protocolului de la Berlin, în urma ultimei runde de negocieri din iunie anul trecut nu sunt respectate, a acuzat reprezentantul Tiraspolului la discuții, Vitali Ignatiev. El s-a referit și la autoturismele cu numere eliberate de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, circulația mărfurilor pe calea feroviară, dar a criticat în mod special intenția de a stabili controlul vamal comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Kuciurgan-Pervomaisk. În opinia reprezentatului Tiraspolului, acest lucru ar încălca prevederile acordurilor anterioare dar și ale protocolului de la Berlin.

„Decizia de a institui un regim comun la frontieră încalcă direct atât spiritul cât și prevederile procesului de negocieri și acordurilor semnate anterior. În plus, în protocolul de la Berlin este clar menționat că părțile nu pot lua decizii unilaterale, iar toate deciziile vor fi luate la masa de negocieri”, a declarat Vitali Ignatiev.

Chișinăul și Kievul intenționează să stabilească controlul comun la frontieră pe partea ucraineană, la fel cum funcționează și în alte părți. Tiraspolul a fost invitat să participe la discuții, dar a refuzat, a declarat la rândul său vicepremierul Gheorghe Bălan. El a menționat că regimul de control comun este în beneficiul cetățenilor și al agenților economici.

Părțile au poziții diferite și în privința negocierilor privind identificarea unui statut pentru regiunea transnistreană, Tiraspolul opunându-se acestor discuții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
15
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău