O nouă rundă de dezbateri între Igor Dodon și Maia Sandu, între adevăr și manipulare

  • 10 Noiembrie 2016 14:25
O nouă rundă de dezbateri între Igor Dodon și Maia Sandu, între adevăr și manipulare

O nouă rundă de dezbateri televizate, între Igor Dodon și Maia Sandu, a oferit prilej cetățenilor să asiste la tot felul de săgeți aruncate, în temei, de candidatul Partidului Socialiștilor la adresa contracandidatei sale de la Partidul Acțiune și Solidaritate.

Cel care de cele mai multe ori a „sărit calul” a fost socialistul, opinează autorii unui articol de fact-checking din cadrul proiectului Sic!, transmite IPN.

În cadrul dezbaterii, Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi „participat la furtul miliardului” de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova, miliard care a fost „pus pe spatele cetățenilor”. Maia Sandu a negat faptul că ari fi avut vreo contribuție la această mega-fraudă, afirmând că a votat doar pentru ca oamenii să nu-și piardă economiile la băncile cu probleme. Autorii articolului Sic! menționează că, din start, afirmația lui Igor Dodon trebuie privită ca atare și anume acuzația de furt. Or, atunci când este abordată acest subiect trebuie să avem în vedere două elemente distincte. Primul se referă la furtul propriu-zis, scoaterea  unei sume în echivalentul a aproximativ un miliard de dolari din cele trei bănci. Al doilea vizează acordarea sub garanția statului, prin două hotărâri de Guvern, a unor credite de urgență băncilor falimentare de către Banca Naționala a Moldovei în sumă de peste 15 miliarde de lei.

„Maia Sandu n-a fost ministru de finanțe ca să aibă cumva vreo atribuție la tot ce ține de relația Guvernului cu Banca de Economii, spre exemplu, și, în mod cert, nu are nicio legătură cu delapidarea băncilor. Până aici e clar că Igor Dodon n-are dreptate”, susțin autorii articolului.

La fel, ambii candidați s-au acuzat reciproc din nou de legături cu prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Maia Sandu susține că nu a vorbit niciodată cu Vlad Plahotniuc și amintește de faptul că prim-vicepreședintele PDM a fost cel care s-a împotrivit ca ea să devină prim-ministru la începutul anului 2015. O confirmare a acestei afirmații din partea democratului nu există, însă surse din cadrul negocierilor au declarat în presă că Maia Sandu nu a fost agreată de Plahotniuc. „Cele patru televiziuni controlate oficial de Vlad Plahotniuc au plasat-o de cele mai multe ori în context negativ pe Maia Sandu chiar și după retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidențială, fapt care dezminte afirmația lui Igor Dodon”.

În articolul Sic! Se menționează că în privința legăturilor lui Igor Dodon cu Vlad Plahotniuc, reieșind din afirmația Maiei Sandu, sunt mai multe elemente în sprijinul acesteia, multe dintre care indirect, și prin urmare acestea pot servi ca temei pentru speculații. Cu toate acestea, Igor Dodon a zburat de câteva ori cu avioanele private ale lui Vlad Plahotniuc și nu a votat pentru demisia acestuia din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului în ședința din 15 noiembrie 2012, o demisie propusă de fracțiunea comuniștilor care a suferit eșec din lipsă de voturi.

Igor Dodon a mai afirmat că Maia Sandu vrea unirea cu România și aderarea la NATO. Autorii analizei precizează că de fapt, Maia Sandu a evitat un răspuns clar în privința NATO, precizând că va „promova tot ce va decide poporul” și că în următorii 5 ani (mandatul e de 4 ani) nu va fi niciun referendum la acest subiect. Legat de unire, Maia Sandu a recunoscut că a răspuns anterior în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune că în eventualitatea unui referendum ar vota „pentru”, aceasta fiind poziția sa personală și nu a partidului la acea vreme. Politiciana a spus că ea personal ar vota da, însă va lua decizii în funcție de ce va vrea poporul. „Așa sau altfel, prima parte a afirmației lui Igor Dodon nu corespunde întru totul realității (este o mare diferență între prezentul „vrea” și condiționalul „aș vota dacă”). Totodată, în ceea ce privește partea a doua a afirmației (aderarea la NATO) nu există nici un argument pentru a-i da dreptate lui Igor Dodon”, mai menționează autorii Sic!.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md. Sic.md este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău