O nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-române au avut loc la București
-
20 Iulie 2023 10:11
Secretarul de stat Vladimir Cuc a efectuat o vizită de lucru la București pentru consultări politice la Ministerul Afacerilor Externe al României cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota. Oficialul moldovean a avut și o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman. Pe lângă tematica politico-diplomatică bilaterală, agenda consultărilor a cuprins subiecte ce vizează situația de securitate regională, parcursul european al Republicii Moldova, asistența pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova de către România, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, anunță MAEIE.
În cadrul discuțiilor, interlocutorii au apreciat intensitatea contactelor bilaterale de nivel înalt, cooperarea dinamică între ministerele de linie, cooperarea economică și sporirea schimburilor comerciale. A fost subliniat interesul ambelor părți de a organiza, la București, următoarea ședință a comisiei mixte economice în toamna anului curent. Totodată, secretarii de stat au reconfirmat importanța avansării proiectelor strategice de infrastructură, interconectarea energetică și transporturi. Vladimir Cuc a subliniat efectele benefice ale controlului coordonat pe sensul de intrare în România în punctul de trecere a frontierei Leușteni-Albița, cât și a deschiderii recente a punctului de trecere a frontierei de stat Bumbăta – Leova. În contextul creșterii fluxului de persoane și mărfuri prin frontiera moldo-română, autoritățile moldovenești sunt interesate în continuarea eforturilor comune de fluidizare a traficului transfrontalier.
În contextul cooperării regionale a fost exprimat interesul de conectare a Republicii Moldova la Inițiativa celor Trei Mări. Un subiect aparte l-au constituit pregătirile pentru cea de-a patra Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova, co-prezidată de România, Germania și Franța. În altă ordine de idei, a fost apreciată susținerea reciprocă a candidaturilor țărilor noastre în cadrul instituțiilor ONU și altor formate multilaterale. O atenție aparte a fost acordată perspectivelor procesului de reglementare a conflictului transnistrean și menținerii stabilității în regiune.
Secretarii de stat Vladimir Cuc și Iulian Fota au efectuat un schimb amplu de opinii cu privire la situația regională de securitate și impactul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. A fost confirmat interesul reciproc al ambelor părți pentru cooperare în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova. În același context, Vladimir Cuc a mulțumit pentru o nouă contribuție din partea României în valoarea de 1 milion Euro pentru pachetul de asistență DCB (Defence Capacity Building), anunțată la Summitul NATO de la Vilnius.
La întrevederea cu secretarul de stat Daniela Gîtman au fost apreciate progresele Republicii Moldova în realizarea agendei de reforme, în mod prioritar cu referire la îndeplinirea recomandărilor formulate de Comisia Europeană. Oficialul moldovean a remarcat că autoritățile de la Chișinău întreprind toate eforturile necesare în vederea obținerii unei recomandări pozitive cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE. A fost reiterată susținerea deplină a României pentru parcursul de aderare la UE al Republicii Moldova. Interlocutorii au abordat punctual proiectele aflate în derulare pe linie de integrare europeană, cu scopul de a continua pregătirea funcționarilor publici moldoveni în cadrul cursurilor profesionale organizate de MAE al României, în cooperarea cu Institutul Diplomatic Român, Institutul Național de Administrare și RoAid.
În discuția purtată cu Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă și afaceri strategice în cadrul Cancelariei Prim-ministrului al Guvernului României, Vladimir Cuc a mulțumit părții române pentru debursarea a circa 10 mln. euro pentru o parte din proiectele incluse în prima tranșă în contextul implementării Acordului privind asistența nerambursabilă în valoare de 100 mln. €: proiectul „Dezvoltarea transportului școlar în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova” și proiectul „Satul European – lucrări publice și infrastructură”. Au fost discutate și alte subiecte de pe agenda bilaterală urmare vizitei comune în Republica Moldova a Prim-ministrului și Președintelui Senatului României din 21 iunie.
Vizita de lucru în România a diplomatului moldovean a inclus și o întrevedere cu Simona Cojocaru, secretar de stat al Ministerului Apărării Naționale al României, fiind apreciată înalt cooperarea moldo-română în domeniul apărării. Simona Cojocaru a confirmat în cadrul discuțiilor susținerea fermă a României pentru Republica Moldova și a evidențiat multiplele perspective și proiecte de cooperare comună bilaterală și regională pe segmentul militar și de apărare.