O nouă reuniune eșuată a Adunării Populare din Găgăuzia: Componența Comitetului Executiv local nu a fost aleasă nici de această dată, din cauza unei erori a Evgheniei Guțul

  • 04 August 2023 14:55
O nouă reuniune eșuată a Adunării Populare din Găgăuzia: Componența Comitetului Executiv local nu a fost aleasă nici de această dată, din cauza unei erori a Evgheniei Guțul

Membrii Adunării Populare a UTA Găgăuzia, organul legislativ local, care s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință, după reuniunea eșuată de săptămâna trecută, nu au reușit nici astăzi să aleagă noua componență a Comitetului Executiv. Drept motiv formal a servit o eroare a bașcanului Evghenia Guțul. În componența Comitetului Executiv au fost introduși președinții de raioane în timp ce, potrivit legislației, ar fi trebuit introdusă administrația raioanelor, anunță presa locală. 

La ședință a participat și Evghenia Guțul, susținută de fugarul Ilan Șor.

În cadrul ședinței, deputații din Legislativul local și-au exprimat indignarea că echipa prezentată de noul Guvernator pentru a face parte din Comitetul Executiv ar fi formată de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul furtul miliardului. Bașcanul a recunoscut că membrii propuși au fost aleși împreună cu Ilan Șor, negând totodată că a adus organizat, în fața clădirii Adunării Populare, manifestanți pentru a o susține. 

Divergențele de la Comrat au loc după ce săptămâna trecută aleșii locali din regiunea găgăuză au refuzat să voteze pentru noua componență a organului executiv, propusă de bașcanul Evghenia Guțul, și anunțată de pe un ecran mare de către Ilan Șor. 

Mai mulți deputați din regiune îi acuză pe bașcan și membrii fostului partid Șor, scos în afara legii, că i-ar fi intimidat și amenințat pentru a accepta noua componență a Comitetului Executiv. 

Bașcanul nu a venit cu o reacție însă Ilan Șor, care a fugit în Israel de justiția din Republica Moldova, a amenințat cu dizolvarea Adunării Parlamentare.  

Din componența propusă de echipa Evgheniei Guțul face parte deputatul Adunării populare din Găgăuzia Victor Petrov, la funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului executiv. În cașitate de adjuncți au fost propuși cunoscutul activist Mihail Vlah și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu. Despre ultimul Șor a spus că „va demisiona din funcția de primar pentru a face în Găgăuzia ceea ce a făcut la Orhei”.

În funcția de șef al Direcției de sănătate a autonomiei a fost propus Boris Golovin, împotriva căruia a fost deschis dosar penal pentru încălcări comise la spitalul de urgență din Chișinău. Anterior, Golovin a fost deputat în parlament din partea Partidului comuniștilor.

De asemenea, din componența propusă face parte și șeful secției de poliție - Nicolai Tomailî și șeful secției Serviciului de informații și securitate, Valeri Rotari. Potrivit legislației, acești candidați trebuie să fie conveniți cu ministerul afacerilor interne (MAI) și SIS ale Republicii Moldova.

În total, Comitetul executiv include 21 de persoane - mai multe decât în guvernul Republicii Moldova. În plus, membri ai Comitetului executiv sunt și președinții celor trei raioane care fac parte din Găgăuzia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău