O nouă generație de vinuri produse cu ajutorul Inteligenței Artificiale, prezentate de Vinul Moldovei la Prowein 2024

  • 08 Martie 16:50
O nouă generație de vinuri produse cu ajutorul Inteligenței Artificiale, prezentate de Vinul Moldovei la Prowein 2024

Vinul Moldovei continuă revoluția. În acest an, prezența brandului național de țară se va face remarcată la ProWein 2024 – cel mai important târg internațional de vinuri și băuturi spirtoase din lume – datorită unei noi generații de vinuri, produse cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Inițiativa revoluționară, care marchează o premieră pe piața locală, este expresia unei îmbinări armonioase a bogatelor tradiții în vinificație și a creativității susținute de cele mai recente instrumente ale tehnologiilor avansate, cu respect pentru terroir-ul local și mediul ambiant. 

În perioada 10-12 martie 2024, 51 de vinificatori, inclusiv mici producători și câștigători ai premiilor de top, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), vor participa la ProWein Düsseldorf (Germania).

Astfel, la standul Wine of Moldova, vizitatorii străini vor putea descoperi și primele două vinuri produse de Chelaris – un eonolog virtual, creat de Inteligența Artificială. Pe lângă calitățile organoleptice create cu precizie, vinul alb și cel roșu obținute oferă o perspectivă unică asupra viitorului viticulturii și al vinificației, unde precizia întâlnește pasiunea și denotă că Moldova inovează și implementează ultimele tendințe globale.

Noile produse vinicole sunt rezultatul unui proiect pilot demarat acum un an, cu participarea reprezentanților Asociației COR,  Universității Tehnice din Moldova, sub egida Oficiului Național al Viei și Vinului, cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.

O nouă generație de vinuri produse cu ajutorul Inteligenței Artificiale, prezentate de Vinul Moldovei la Prowein 2024

Oenologul virtual, Chelaris a primit sarcina de a crea un vin reprezentativ pentru țara noastră, oferind detalii și protocoale detaliate referitoare la data începerii perioadei de culegere a strugurilor, a procesului de fermentare, filtrare, îmbuteliere, păstrare și promovare, în baza tuturor datelor colectate în ultimii cinci ani de pe  loturile experimental-demonstrative ale ONVV. 

Astfel, au fost obținute două vinuri de cupaj compuse din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală și Viorica, pentru vinul alb și un asamblaj din Feteasca Neagră din 3 loturi experimental-demonstrative diferite pentru vinul roșu. Vinul a fost produs într-o ediție limitată de 150 de sticle și urmează să fie lansat la Prowein.

În prima zi a evenimentului, în data de 10 martie, la standul Wine of Moldova se va desfășura și un masterclass ghidat de Robert Joseph, expert și scriitor britanic, specializat în domeniul vinicol. Pe parcursul prezentării, pe lângă degustarea vinurilor produse de vinăriile de top, participanții vor avea ocazia să facă o degustare comparativă între prezentul și viitorul Vinului Moldovei, între tradiție și inovație, între și vinurile produse cu măiestrie de vinificatori și cele create cu precizie de enologul cu Inteligență Artificială.

Vizitatorii de la  Prowein 2024 vor mai avea ocazia să cunoască Moldova ca fiind inima vibrantă a lumii vinului, următoarea destinație de explorat în materie de vinuri.

De asemenea, oaspeții evenimentului vor afla despre rezultatele obținute de Vinul Moldovei în ultima decadă, exprimate prin saltul în calitate, tehnologiile avansate implementate în procesul de producere, dezvoltare regională și turism vinicol, să deguste vinuri de calitate înaltă, confirmată și de medaliile la cele mai importante evenimente de profil.

Participarea la cel mai important târg internațional de vinuri și băuturi spirtoase, care devine anual locul de întâlnire al celor mai importanți lideri ai industriei vinicole de pe întreg mapamondul, este posibilă datorită suportului Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și al partenerului strategic, Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău