O nouă escaladare între Washington și Beijing, după adoptarea de către Senat a unui text în sprijinul Hong Kong
-
20 Noiembrie 2019 11:10
Beijingul a convocat un înalt diplomat american la sediul Ministerului său de Externe miercuri, amenințând Washingtonul cu 'represalii' după ce Senatul a adoptat un text în sprijinul Hong Kong, teritoriu semiautonom confruntat cu manifestații de amploare pentru democrație din luna iunie, potrivit AFP, preluat de AGERPRES.
Ministrul adjunct de externe Ma Zhaoxu l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri interimar al Ambasadei Statelor Unite, William Klein, pentru a prezenta 'un protest solemn' și a se 'pronunța' împotriva acestui text, indică un scurt comunicat al MAE chinez.
Senatul american a adoptat marți, în unanimitate, un text în sprijinul 'drepturilor omului și al democrației' în Hong Kong, provocând indignarea Beijingului. Senatorii au aprobat de asemenea o măsură ce interzice vânzarea către poliția din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și alte echipamente destinate reprimării manifestațiilor.
Beijingul a amenințat cu represalii SUA în cazul în care textul va fi adoptat într-o variantă definitivă.
Obiectivul SUA este de a 'sprijini extremiștii și elementele antichineze violente care încearcă să semene haos la Hong Kong (...) cu scopul de a-și îndeplini planul sinistru de a împiedica dezvoltarea Chinei, profitând de problema Hong Kong-ului', a declarat într-un comunicat Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomației chineze.
'Orice tentativă de subminare a prosperității și stabilității Hong Kong și de împiedicare a dezvoltării Chinei este sortită eșecului', a afirmat la rândul său viceministrul de externe chinez Ma Zhaoxu, citat de diplomația de la Beijing.
China și-a exprimat deja 'extrema indignare' după adoptarea la mijlocul lunii octombrie a unui text similar de către Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului american).
Cele două proiecte de lege sunt ușor diferite, astfel încât cele două camere urmează să armonizeze textele înaintea unui vot final și posibila promulgare de către președintele Donald Trump.
'Astăzi, Senatul american a trimis un mesaj clar hongkonghezilor care luptă pentru libertățile de care sunt atașați de mult timp: vă auzim, suntem de partea voastră și nu vom sta impasibili în timp ce Beijingul vă subminează autonomia', a declarat senatorul republican Marco Rubio.
Hong Kong este legat de Washington printr-un statut economic special care permite scutirea teritoriului de restricțiile aplicate Chinei continentale.
Textul ar condiționa menținerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situații considerate adecvate în materie de respectare a drepturilor omului de către autoritățile din Hong Kong. S-ar analiza în special 'autonomia în luarea deciziilor guvernului (teritoriului) cu privire la drepturile omului, respectarea legilor și cererile de extrădare, sufragiul universal, independența justiției, funcțiile poliției și ale forțelor de securitate, controlul asupra exporturilor și respectarea sancțiunilor' .
De asemenea, textul prevede sancțiuni pentru orice 'persoană străină' care se face responsabilă de 'extrădare extrajudiciară' sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong.
Sursa:Agerpres