O nouă donație OMS pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și pandemia COVID-19 în valoare de 1 milion de dolari

  • 21 Iunie 2022 09:09
O nouă donație OMS pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și pandemia COVID-19 în valoare de 1 milion de dolari

Organizația Mondială a Sănătății a donat Ministerului Sănătății un nou lot de medicamente, consumabile medicale și dezinfectante pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și pandemia COVID-19. Este vorba de 200.000 sticle cu soluție pentru igiena mâinilor, 770 kg de medicamente, consumabile medicale și inventor medical și 900 de fiole de Tocilizumab - medicament sub formă de produs injectabil utilizat în tratamentul COVID-19, dar și a artritei reumatoide și juvenile, precum și un kit pentru tratamentul malariei.

„Suportul continuu al OMS pentru Republica Moldova se manifestă prin asistență tehnică, expertiză, dar și donații, conform necesităților Ministerului Sănătății. Suntem alături de sistemul național de sănătate și de lucrătorii medicali, care au nevoie în continuare de echipamente personale de protecție și echipamente performante pentru a-și face munca în condiții sigure și la cel mai înalt nivel”, precizează Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționează că datorită asistenței internaționale, inclusiv suportului OMS, „a fost posibilă fortificarea capacităților instituțiilor medicale din țară, care acordă asistență pacienților infectați cu COVID-19 și persoanelor refugiate. Mulțumim pentru sprijinul continuu oferit sistemului de sănătate din Republica Moldova”, spune Ala Nemerenco.

Tocilizumab este un medicament biologic, cu efect imunosupresiv, utilizat în tratamentul maladiilor autoimune asociate cu hiperinflamații, precum artrita reumatoidă și artrita juvenilă. Deoarece SARS-Cov2 este asociat cu dereglarea răspunsului imun și hiperinflamații, utilizarea acestui preparat în cazuri severe de COVID-19 a demonstrat efecte pozitive și a fost recomandată utilizarea acestuia în tratament.

Organizația Mondială a Sănătății a acordat suport autorităților din sănătate și lucrătorilor medicali din Republica Moldova în combaterea virusului SARS-CoV-2, lansarea și desfășurarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, instruirea lucrătorilor medicali și gestionarea crizei refugiaților ucraineni. OMS, împreună cu Uniunea Europeană și USAID, au contribuit la îmbunătățirea capacităților naționale de laborator, a supravegherii epidemiologice, managementului clinic, prevenirii și controlului infecțiilor în țară. Cele 10 laboratoare din rețeaua națională și laboratorul de referință din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost utilate, datorită suportului Organizației Mondiale a Sănătății și USAID Moldova, cu reagenți și consumabile, frigidere, distilatoare și autoclave, echipamente IT. Cu suportul Uniunii Europene, a fost procurat cel mai performant secvențiator al genomului la SARS-CoV-2.

În perioada anilor 2020-2021, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu toți partenerii săi, Uniunea Europeană, USAID, guvernele Germaniei, Elveției, Canadei, Norvegiei și Austriei, a procurat echipamente și consumabile medicale în valoare aproximativă de 8,4 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău