O nouă acțiune de protest pentru ieftinirea carburanților
-
21 Iunie 2018 16:47
O nouă acțiune de protest în cadrul căreia se va cere ieftinirea carburanților urmează să aibă loc sâmbătă, 23 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 13.00.
Participanții la acțiune vor cere autorităților să întreprindă în regim de urgență acțiunile necesare pentru a elimina accizele la importul produselor petroliere. Solicitările se regăsesc și într-o petiție adresată Guvernului și Parlamentului, care a fost prezentată joi, 21 iunie, într-o conferință de presă la IPN.
Unul dintre protestatari, Gheorghe Popa, a declarat că mecanismul de calculare a prețului la carburanți este împotriva consumatorului final. Sunt taxe exagerate impuse de stat la importul produselor petroliere. Se speculează că, dacă se insistă pe eliminarea accizelor, există riscul să se formeze o gaură în bugetul de stat și că nu se vor acumula bani pentru pensii. „Gaură în buget? Oameni buni, mai puțin furați sau nu furați deloc. Noi suntem gata să facem și un audit la buget și o să vedeți câte găuri se descoperă în momentul acesta și unde se duc banii cu miliardele”, a spus Gheorghe Popa.
Sergiu Bulgar, protestatar, a declarat că strategia protestatarilor se va axa pe informarea cetățenilor, prin desfășurarea unei campanii ample în teritoriu, începând cu municipiul Chișinău. „Sunt absolut sigur că nu există om în Republica Moldova care să nu-și dorească să fie un preț mai mic la produsele petroliere. Mizăm mult pe suportul masiv al societății”, a spus Sergiu Bulgar.
Un alt protestatar, Aurel Bucureanu, susține că din prețul de 19 lei și bănuți pentru un litru de benzină, șapte lei reprezintă accizele și TVA, bani pe care statul îi încasează. „De 27 de ani achităm impozite și în toți acești 27 de ani drumurile nu au devin mai bune, viața noastră nu se îmbunătățește, nu se îmbunătățește nimic în țară”, mai spus Aurel Bucureanu.
Un alt protestatar, Sergiu Tiosa, s-a adresat politicienilor, întrebându-i cât ar trebui să coste un litru de benzină ca în buget să ajungă bani pentru drumuri, medicamente, salarii, pentru un viitor decent.
Protestatarul Alexei Frolcov afirmă că majorarea prețurilor la carburanți nu afectează doar automobiliștii, ci toată lumea, pentru că aceste scumpiri generează majorarea prețurilor în lanț pentru produse și servicii. Valeriu Chirca, protestatar, spune că oamenii sunt sătui de promisiuni și că nimic nu se schimbă spre bine.
ANRE a anunțat în repetate rânduri majorarea prețurilor plafon la carburanți, ultimele două decizii fiind suspendate, prima oară la solicitarea premierului, iar a doua prin dispoziția instanței de judecată sesizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Actualmente sunt în vigoare prețurile anunțate la 15 mai: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină și 17,09 lei pentru un litru de motorină. Nemulțumiți de majorări, șoferii mobilizați pe relațiile de socializare au organizat mai multe proteste.