O navă din Siria cu cereale ucrainene care ar fi fost furate a fost sechestrată în Liban

  • 31 Iulie 2022 13:19
O navă din Siria cu cereale ucrainene care ar fi fost furate a fost sechestrată în Liban

Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene „furate”, a indicat Ambasada Kievului la Beirut, potrivit AFP.

Procurorul Ghassan Oueidat a dispus ca poliția să efectueze o anchetă în legătură cu nava Laodicea, ancorată în portul Tripoli, și sechestrarea acesteia până la finalul anchetei, a menționat sub acoperirea anonimatului un responsabil al justiției.

Joi, ambasadorul Ucrainei în Liban, Ihor Ostaș, a anunțat că s-a întâlnit cu președintele libanez Michel Aoun cu care a discutat despre „intrarea unei nave siriene (...) încărcate cu orz, ilegal, provenind din teritoriile ucrainene ocupate”.

Vineri, ministrul libanez de externe Abdallah Bou Habib a anunțat pe Twitter că a primit „un număr de proteste și avertismente din partea mai multor țări occidentale după sosirea unei nave sub pavilion sirian încărcată cu făină și orz”, conform Agerpres.

Potrivit primelor informații, marfa aparține unui comerciant sirian și o parte din ea ar fi trebuit să fie descărcată în Liban, iar restul în Siria, a mai adăugat responsabilul justiției libaneze citat de AFP.

Tot vineri, un responsabil de la vamă a declarat pentru France Presse că, după verificare, „mărfurile au reieșit că sunt în regulă și nu sunt dovezi că au ajuns în Liban furate”.

Autoritățile acuză în mod regulat Rusia de furtul recoltelor ucrainene din zonele pe care le ocupă, notează AFP.

Incidentul survine într-un context în care Libanul trece printr-o gravă criză economică ce presupune și o penurie de grâu, libanezii stând la cozi pentru a obține pâine subvenționată. 80% din grâul utilizat în Liban este importat din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău