O navă a Turciei a tras focuri de avertizare asupra Pazei de Coastă din Cipru

  • 16 Iulie 2021 16:07
O navă a Turciei a tras focuri de avertizare asupra Pazei de Coastă din Cipru
Paza de coastă din Cipru. Sursa foto: Profimedia Images

Un vas al Pazei de Coastă din Turcia a tras vineri focuri de avertizare asupra unei bărci a poliției din Cipru care patrula în apropierea liniei de control dintre teritoriul controlat de guvern și nordul separatist, informează AFP, potrivit DIGI24.ro.

Incidentul vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două părți sunt ridicate, în așteptarea unei vizite din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care va ajunge săptămâna viitoare pe insulă, cu ocazia aniversării invaziei din 1974, notează sursa citată

Ambarcațiunea cipriotă a văzut vasul turcesc la aproximativ 11 mile marine de micul port Kato Pyrgos, aflat la vest de linia de demarcație patrulată de ONU, scrie presa locală.

Christos Andreou, purtătorul de cuvânt al poliției cipriote, a spus că vasul lor se afla în apele teritoriale cipriote la ora locală 03.30 dimineața, când s-a produs incidentul. El a spus că poliția cipriotă patrula în căutarea migranților, întrucât în zonă ajung deseori migranți care vin din Turcia.

"Echipajul de trei persoane al vasului de patrulare, văzând intențiile pazei de coastă turce, a încercat să evite orice incident și s-a îndreptat spre Kato Pyrgos", a spus Andreou. "Când se aflau la patru mile marine de port, vasul turcesc a tras asupra lor focuri de avertizare". "Apoi, fiind la mică distanță de țărm, vasul turcesc a plecat spre teritoriile ocupate", a adăugat el.

Tensiunile dintre ciprioții greci și cei turci sunt ridicate înainte vizitei lui Erdogan, când acesta urmează să facă un tur al stațiunii abandonate Varosha, de unde au fost alungați ciprioții greci la invazia din 1974.

Poliția cipriotă a crescut numărul patrulelor pe uscat și apă, după ce guvernul de la Nicosia a declarat "stare de urgență" în luna mai din cauza afluxului de migranți sirieni. Autoritățile de la Nicosia susțin că majoritatea migranților intră ilegal în zonele controlate de guvern prin zona-tampon patrulată de ONU.

Cipru are cel mai mare număr de cereri de azil dintre toată țările din UE, iar Nicosia a cerut ajutorul UE pentru a preveni fluxurile de migranți veniți din Turcia.

Ministrul cipriot de Interne Nicos Nouris le-a spus reporterilor în luna iunie că, în ciuda eforturilor depuse de autorități pentru a administra fluxul de migranți, micul stat insular se află în continuare într-o situație extrem de dificilă. Nouris a mai spus că împărțirea insulei printr-o linie de control de 180 de kilometri "crează condiții unice pentru dezvoltarea migranției".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău