O molie uriașă, cu o anvergură a aripilor de 25 de centimetri, descoperită în zona unei școli din Australia

  • 18 Mai 20:51
O molie uriașă, cu o anvergură a aripilor de 25 de centimetri, descoperită în zona unei școli din Australia

Un exemplar de molie uriașă, care este foarte rar văzut de oameni, a fost descoperit recent în Australia, în zona unei școli aflate în construcție, relatează Live Science. Insecta de dimensiuni considerabile este atât de grea încât nu poate să zboare și atinge dimensiunea maximă cu doar câteva zile înainte de împerechere, apoi moare.

Molia uriașă de lemn (Endoxyla cinereus) este cea mai mare specie de molie din lume.

La maturitate, femelele, care sunt de aproximativ două ori mai mari decât masculii, pot cântări până la 30 de grame, iar anvergura aripilor lor poate atinge 25 de centimetri, potrivit Australian Museum.

Această specie trăiește în pădurile din Australia și Noua Zeelandă.

Exemplarul uriaș de molie de lemn de sex feminin a fost descoperit de muncitorii aflați pe șantierul unei școli din localitatea Mount Cotton din Queensland, la marginea unei păduri tropicale.

După ce au fotografiat descoperirea impresionantă, muncitorii au eliberat molia în sălbăticie.

Meagan Steward, directoarea școlii, a descris-o drept ''o descoperire uimitoare'', însă a precizat că muncitorii ''nu au fost surprinși'' deoarece sunt vizitați frecvent de o gamă largă de animale sălbatice, inclusiv wallaby, koala, rațe, șerpi, broaște de copac, posumi și broaște țestoase, se arată într-un comunicat emis de școală.

Larvele acestei insecte supradimensionate, trăiesc în interiorul copacilor de eucalipt înainte de a reapărea, aproximativ un an mai târziu, sub formă de omizi, care coboară apoi cu ajutorul firelor de mătase pe sol, unde se hrănesc cu rădăcinile arborelui. Omizile suferă apoi o metamorfoză și reapar, în forma finală, de molie uriașă, potrivit Australian Museum.

Exemplarele de sex masculin, mai mici, zboară pe distanțe scurte în căutarea femelelor pentru a se împerechea la nivelul solului. Dacă reproducerea are succes, fiecare femelă depune în jur de 20.000 de ouă din care ies larve.

În pofida dimensiunii lor, aceste molii uriașe sunt rareori văzute de oameni deoarece mor la scurt timp după reproducere, conform Australian Museum.

Școala era închisă când a fost descoperită molia, astfel încât elevii nu au putut să vadă în mod direct exemplarul uriaș.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău