Lucrarea unui sculptor american, aflată în centrul unei polemici, va fi totuși amplasată în capitala Franței

  • 12 Octombrie 2018 16:26
Lucrarea unui sculptor american, aflată în centrul unei polemici, va fi totuși amplasată în capitala Franței

"Bouquet of Tulips", o sculptură de Jeff Koons, aflată în centrul unei polemici ce a fost generată de amplasarea sa în capitala Franței, va fi în cele din urmă instalată în apropiere de muzeul Petit Palais, a anunțat vineri Christophe Girard, director adjunct al departamentului pentru Cultură din cadrul Primăriei din Paris, informează AFP, citată de AGERPRESS.

"Locul amplasamentului va fi Muzeul de Arte Frumoase al Orașului Paris, denumit Petit Palais, aflat chiar în spatele muzeului Grand Palais. În jurul Petit Palais există grădini municipale în care amplasarea sculpturii va fi posibilă", a declarat același oficial francez pentru postul de radio France Inter, fără să precizeze însă data instalării operei de artă.

Această sculptură din bronz, oțel inoxidabil și aluminiu în nuanțe policrome, cu o înălțime de 10 metri și o greutate de 33 de tone, reprezintă o mână care ține lalele multicolore și a fost oferită orașului Paris pe 21 noiembrie 2016 de Jeff Koons, după atacurile teroriste care au îndoliat Franța după 2015.

Cadoul a fost acceptat de primarul Parisului, Anne Hidalgo, care consideră că această inițiativă "este estetică, culturală, dar și diplomatică", a reamintit Christophe Girard.

Lucrarea "Bouquet of Tulips" a generat însă și o polemică în ultimele luni.

În ianuarie, mai multe voci au contestat atât amplasarea sa, programată inițial într-un spațiu aflat între Palais de Tokyo și Muzeul de Artă Modernă al Orașului Paris, dar și costul de 3,5 milioane de euro plătit de filantropi, interesul artistic al operei și personalitatea artistului american, unul dintre cei mai bine cotați din lume.

Însă Anne Hidalgo a dorit neapărat să finalizeze acest proiect. "Vă imaginați polemica internațională pe care ar fi putut să o genereze o poziție oficială a Primăriei Parisului ce ar fi constat în a le spune americanilor: 'noi nu vrem cadoul vostru'", a declarat primarul Parisului.

Francoise Nyssen, ministrul francez al Culturii, a susținut poziția lui Anne Hidalgo, declarând că Guvernul va "sprijini Orașul Paris și vor găsi împreună o soluție, care va fi la înălțimea acestei mize simbolice".

Opera de artă va fi finanțată în cele din urmă din fonduri private, provenind în special de la Fundația Paris, dar și de la numeroși alți donatori privați.

Sursa: AGERPRESS

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău