Lucrarea unui sculptor american, aflată în centrul unei polemici, va fi totuși amplasată în capitala Franței

  • 12 Octombrie 2018 16:26
Lucrarea unui sculptor american, aflată în centrul unei polemici, va fi totuși amplasată în capitala Franței

"Bouquet of Tulips", o sculptură de Jeff Koons, aflată în centrul unei polemici ce a fost generată de amplasarea sa în capitala Franţei, va fi în cele din urmă instalată în apropiere de muzeul Petit Palais, a anunţat vineri Christophe Girard, director adjunct al departamentului pentru Cultură din cadrul Primăriei din Paris, informează AFP, citată de AGERPRESS.

"Locul amplasamentului va fi Muzeul de Arte Frumoase al Oraşului Paris, denumit Petit Palais, aflat chiar în spatele muzeului Grand Palais. În jurul Petit Palais există grădini municipale în care amplasarea sculpturii va fi posibilă", a declarat acelaşi oficial francez pentru postul de radio France Inter, fără să precizeze însă data instalării operei de artă.

Această sculptură din bronz, oţel inoxidabil şi aluminiu în nuanţe policrome, cu o înălţime de 10 metri şi o greutate de 33 de tone, reprezintă o mână care ţine lalele multicolore şi a fost oferită oraşului Paris pe 21 noiembrie 2016 de Jeff Koons, după atacurile teroriste care au îndoliat Franţa după 2015.

Cadoul a fost acceptat de primarul Parisului, Anne Hidalgo, care consideră că această iniţiativă "este estetică, culturală, dar şi diplomatică", a reamintit Christophe Girard.

Lucrarea "Bouquet of Tulips" a generat însă şi o polemică în ultimele luni.

În ianuarie, mai multe voci au contestat atât amplasarea sa, programată iniţial într-un spaţiu aflat între Palais de Tokyo şi Muzeul de Artă Modernă al Oraşului Paris, dar şi costul de 3,5 milioane de euro plătit de filantropi, interesul artistic al operei şi personalitatea artistului american, unul dintre cei mai bine cotaţi din lume.

Însă Anne Hidalgo a dorit neapărat să finalizeze acest proiect. "Vă imaginaţi polemica internaţională pe care ar fi putut să o genereze o poziţie oficială a Primăriei Parisului ce ar fi constat în a le spune americanilor: 'noi nu vrem cadoul vostru'", a declarat primarul Parisului.

Francoise Nyssen, ministrul francez al Culturii, a susţinut poziţia lui Anne Hidalgo, declarând că Guvernul va "sprijini Oraşul Paris şi vor găsi împreună o soluţie, care va fi la înălţimea acestei mize simbolice".

Opera de artă va fi finanţată în cele din urmă din fonduri private, provenind în special de la Fundaţia Paris, dar şi de la numeroşi alţi donatori privaţi.

Sursa: AGERPRESS

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
23,64 °C
cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,1 m/s
Tue
23 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău