O jurnalistă de top de la CNN s-a întors la Chișinău, orașul natal, după 30 de ani. Cum a redescoperit locurile copilăriei

  • 17 Ianuarie 2020 13:34
O jurnalistă de top de la CNN s-a întors la Chișinău, orașul natal, după 30 de ani. Cum a redescoperit locurile copilăriei

O jurnalistă premiată, originară din Chișinău, a scris pentru CNN o mărturie emoționantă despre momentul în care și-a vizitat țara natală după trei decenii.

Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă și scriitoare, recompensată cu numeroase premii pentru corespondențele sale pentru CNN din timpul războiului din Afghanistan, dar și pentru cele de la atentatele din New York de pe 11 septembrie. 

Fuhrman s-a născut în Uniunea Sovietică și a emigrat în Statele Unite ale Americii în 1989. Într-un text emoționant publicat de CNN și pe Adevărul, jurnalista povestește despre fuga din Moldova, dar și despre sentimentele care au încercat-o în 2019, când și-a revizitat țara natală după mai bine de 30 de ani.   

Elina Fuhrman a fugit din Moldova la scurt timp după ce a împlinit 20 de ani, imediat după căderea Zidului Berlinului. „Nu cunoșteam pe nimeni. Aveam doar 61 de dolari în buzunar, o valiză mică și dorința de a fi liberă“, notează jurnalista.

După trei ani, în 1992, jurnalista s-a întors în Chișinău pentru a-și vizita părinții, însă o nouă experiență tristă a făcut-o să se îndepărteze și mai mult de locul în care și-a petrecut primii ani de viață. 

La întoarcerea în America, am fost dată jos din trenul Chișinău-București și reținută la graniță într-o celulă“, scrie jurnalista.

„Uniunea Sovietică nu mai exista, cel puțin pe hârtie, și am fost suficient de nechibzuită încât să cred că asta înseamnă că pot călători în mod liber, cel puțin în Europa de Est, în această lume ce părea nouă și curajoasă. La întoarcerea în America, am fost dată jos din trenul Chișinău-București și reținută la graniță într-o celulă“

Jurnalista spune că toată viața s-a străduit să le explice oamenilor care este țara sa de origine: „Să spun că sunt din Rusia nu simțeam că e o declarație autentică, iar când spuneam că am copilărit în Moldova, inevitabil, următoarea întrebare era «Unde este țara asta?». Pe măsură ce deceniile au trecut, nu mai eram sigură de unde vin. Țara mea nici măcar nu era pe hartă când eram mică și în inima mea mă simțeam fără patrie. 

În 2019, jurnalista a primit un mesaj prin care era invitată la reuniunea de liceu și spune că a-și revizita locul copilăriei a fost cea mai îndrăzneață decizie din viața ei.   

Au trecut mai bine de 30 de ani și din ce am citit pe site-urile de știri, Moldova nu o ducea prea bine. Este una dintre cele mai sărace, cele mai puțin vizitate și cele mai instabile politic țări din Europa. Mulți oameni o părăsesc“.  

„Chișinăul nu mai arată deloc așa cum și-l amintea și mărturisește că s-a simțit ca un turist în propria țară: „Totul s-a transformat – alfabetul, banii, steagul, îmbrăcămintea, panourile. Monolitul gri din amintirile mele s-a evaporat, orașul și oamenii sunt mult colorați. Supermarket-urile și buticurile cu haine au înlocuit magazinele de stat care vindeau propagandă și uniforme. Se construiește peste tot, toată lumea vorbește la telefoane mobile. Poți cumpăra sushi, poți merge la un bar de karaoke și poți mânca un burger sau produse de patiserie franceze“, mai spune Elina. 

O jurnalistă de top de la CNN s-a întors la Chișinău, orașul natal, după 30 de ani. Cum a redescoperit locurile copilăriei

Foto: adevărul.ro 

„Ce am descoperit întorcându-ne acasă a fost un sentiment al identității colective, o casă în interiorul celuilalt, o casă a copilăriei pe care am crezut mult timp că nu o mai avem. Am ajuns la Chișinău cu o întrebare: ce s-a schimbat mai mult, Moldova sau eu? Nu am știut cum să-mi răspund, așa că mi-am întrebat colegii. Am căzut cu toții de acord că totul este de nerecunoscut, dar schimbările orașului nu se pot compara cu schimbările din interiorul nostru. În timp ce ne vizitam orașul natal, am fost cuprinși de sentimentul că suntem turiști într-un oraș necunoscut, căruia îi descoperim secretele și îi învățăm noua istorie, dar cea mai mare schimbare pentru mine a fost că nu m-am mai simțit fără patrie în inima mea“, încheie jurnalista.   

Citiți inerviul integral pe adevărul.ro

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Câțiva nori
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău