O instanță din Republica Moldova recunoaște apartenența Crimeii la Rusia (FOTO)
-
05 Mai 2015 15:46
O instanță judecătorească din Republica Moldova a recunoscut apartenența Crimeii la Federația Rusă.
Într-o hotărâre pronunțată la 12 martie 2015, judecătoria Edineț a validat un certificat de naștere eliberat de autoritățile din peninsula Crimeea, în care era indicat faptul că această regiune aparține Federației Ruse.
Este vorba despre reclamația unui cuplu de cetățeni ai Republicii Moldova, care se afla în trecere în orașul Sevastopol, din Crimeea, când soția însărcinată a trebuit să nască acolo, astfel încât, copilul a primit un act de identitate eliberat de autoritățile ruse de acolo. Acest certificat nu a fost recunoscut de Oficiul de Stare Civilă Edineț, unde s-au adresat părinții pentru a perfecta un act de identitare pentru copilul lor, a declarat avocatul acestora, Ghenadie Odobescu.
”Deoarece s-a născut acolo (n.r. în Crimeea), a primit certificat de naștere de la organele respective ale Federației Ruse, deoarece Rusia consideră Crimeea parte componentă a sa. Venind în Republica Moldova, Oficiul Stării Civile Edineț a refuzat să înregistreze acest act, deoarece nu este recunoscut în Republica Moldova. Noi am mers în judecată să constatăm faptul nașterii, iar judecata a stabilit faptul că copilul e născut în Crimeea”, Federația Rusă, a declarat Ghenadie Odobescu.
Avocatul a solicitat excluderea acestei erori din certificatul de naștere, dar instanța a respins cererea. În decizia sa, magistratul de la judecătoria Edineț, Maria Iftodi, face trimitere la decretul semnat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care era anexată peninsula Crimeea.
Hotărârea a fost contestată de Oficiul Stării Civile de la Edineț la Curtea de Apel Bălți, care urmează să examineze cauza.
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Avornic, a declarat că CSM va examina acest caz și va lua o atitudine referitor la judecătorul care a pronunțat această decizie. Un alt membrul a CSM, Teodor Cârnaț, este de părere că de acest caz trebuie să se ocupe Inspecția Judiciară, un organ al Consiliului Superior al Magistraturii, care să verifice dacă nu a fost încălcat statutul de judecător, iar ulterior, ar putea fi inițiată și o procedură disciplinară.
”Judecătorului îi este interzis să facă acțiuni de natură politică, inclusiv politică externă. Făcând referire un decret al lui Putin, prin astfel de hotărâre pune sub lovitură relația Republicii Moldova cu Ucraina” a declarat Gheorghe Avornic.
Un caz similar este cel al judecătorului de la Curtea Supremă de Justiție, Sergiu Furdui, care, în 2012, a indicat într-o scrisoare informativă că regiunea transnistreană ar fi un ”alt stat”. Ulterior, magistratul a fost atenționat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru faptul că, într-un document oficial, semnat de el în calitate de vicepreședinte al Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție, a recunoscut, indirect, independența regiunii transnistrene.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reiterat, în context, faptul că poziția oficială a Republicii Moldova rămâne neschimbată, de nerecunoaștere a alipirii Crimeii la Federația Rusă.
Referitor la deciziile unor judecători care contravin poziției oficiale urmează să decidă instituțiile competente, a subliniat serviciul de relații cu presa al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.