O instalație de cercetare nucleară de la Harkov a fost bombardată de forțe ruse

  • 27 Martie 2022 13:24
O instalație de cercetare nucleară de la Harkov a fost bombardată de forțe ruse

O instalație de cercetare nucleară de la Harkov a fost bombardată de forțe ruse, iar o evaluare a pagubelor era imposibilă din cauza unor confruntări armate, anunță autoritatea ucraineană nucleară, relatează The Associated Press, potrivit ziare.com.

Această instalație experimentală de sursă de neutroni de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov a fost atacată sâmbătă, 26 martie, precizează Inspectoratul de Stat ucrainean de Reglementare Nucleară, notează sursa citată.

Clădiri ale instalaței din Harkov au fost avariate în bombardamente anterioare, au anunțat autoritățile ucrainene, însă nu au avut loc emisii de radiații.

Această instalație, construită recent, este destinată cercetării și producției de radioizotopi în scopuri medicale și industriale. 

Materialul din instalație este întotdeauna subcritic, iar cantitatea materialului radioactiv este mică, potrivit Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), ceea ce reduce riscul unor emisii radioactive.

Harkovul este asediat de forțe ruse de la începutul invaziei Ucrainei, iar clădiri de locuințe și infrastructuri critice sunt bombardate intens.

Rusia vizează, în ofensiva sa militară în Ucraina, instalații nuclare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău