O inițiativă ONU împuternicește societatea civilă din R.Moldova să promoveze drepturile minorităților

  • 08 August 20:08
O inițiativă ONU împuternicește societatea civilă din R.Moldova să promoveze drepturile minorităților

Un program amplu de instruire, inițiat de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova, oferă organizațiilor societății civile (OSC) și mediatorilor comunitari de pe ambele maluri ale râului Nistru instrumentele necesare pentru a apăra eficient drepturile minorităților. Primul atelier de instruire, desfășurat la începutul lunii iulie la Vadul-lui-Vodă, a reunit peste 30 de participanți din diverse organizații și cu diverse specializări, creând un mediu favorabil schimbului de cunoștințe și dezvoltării profesionale.

Obiectivul atelierului de instruire a fost facilitarea înțelegerii de către participanți a principiilor drepturilor omului, instrumentele și mecanismele internaționale de protecție a drepturilor minorităților etnice, lingvistice și religioase. Participanții au discutat despre egalitate, nediscriminare și provocările specifice cu care se confruntă minoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului, transmite moldova.un.org.

"Sarcina noastră este să oferim cunoștințe aprofundate pentru ca participanții să înțeleagă mai bine care sunt mecanismele drepturilor omului și cum poate societatea civilă să utilizeze aceste mecanisme pentru a promova și proteja în mod eficient drepturile minorităților", a declarat Iulia Votslava, Ofiteră pentru Drepturile Omului la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului. Ea a subliniat rolul important al societății civile în promovarea implementării recomandărilor emise de organismele internaționale, declarând: "Deși implementarea recomandărilor este responsabilitatea statului, societatea civilă joacă un rol important ca partener care poate pleda pentru aplicarea integrală a recomandărilor".

Rezultatele trainingului s-au văzut imediat în angajamentul sporit al participanților. Nicolai Cheleș, cofondator al Platformei Tineretului pentru Solidaritate Interetică, ne-a împărtășit cum experiența de la training l-a ajutat în abordarea problemelor minorităților la Școala de Vară Globală pentru Drepturile Minorităților, crescând astfel vizibilitatea subiectului la nivel internațional. "Participând la training, mi-am îmbunătățit cunoștințele și înțelegerea problemelor cu care se confruntă minoritățile din Moldova", a explicat Cheleș. "Oportunitatea de a interacționa mai intens cu alți apărători ai drepturilor omului și experți care ne-au îndrumat a fost foarte utilă. Am putut apoi să împărtășesc imediat aceste cunoștințe și să promovez drepturile minorităților din Moldova la un forum internațional în cadrul Școlii de Vară Globale pentru Drepturile Minorităților. Această experiență mi-a consolidat convingerea că, lucrând împreună, putem face într-adevăr o diferență în viața minorităților din Moldova."

Ludmila Babuci, membră a Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari din Moldova și mediator comunitar în orașul Edineț, din partea de nord a țării, a subliniat impactul profund al acestui seminar, care a fost un catalizator pentru schimbări pozitive în munca sa de promovare a drepturilor omului pentru comunitatea romă. „Ne-am aprofundat cunoștințele despre discriminare și diferitele sale dimensiuni și am învățat cum să distingem între conflictele individuale, cazurile de discriminare și alte încălcări ale drepturilor omului", pe lângă cunoștințele valoroase dobândite în timpul formării privind mecanismele drepturilor omului. 

„Nu aveam anterior o înțelegere clară a modului de a aborda eficient discriminarea împotriva comunității rome – ce acțiuni trebuie întreprinse și la ce autorități trebuie să apelăm. În timpul formării, am discutat un caz recent de discriminare împotriva romilor într-un centru medical local. În acest caz și în alte cazuri relevante de discriminare, am examinat prevederile legale, acțiunile autorităților și impactul lor asupra minorităților”.

Bazându-se pe cunoștințele și experiențele împărtășite de alți participanți, apărătorii drepturilor omului de pe malul stâng al Nistrului au considerat, de asemenea, formarea valoroasă. De exemplu, Elena Stepanova, jurnalistă și fondatoare a OSC-ului cultural și pentru drepturile omului "Jurnaliști pentru Mediu" din Dubăsari, a spus că formarea a fost o experiență inspiratoare. "Mi-am împrospătat cunoștințele anterioare și am dobândit noi perspective, mai profunde, asupra promovării și protejării drepturilor minorităților", a spus Stepanova. "Lucrul apropiat cu colegii m-a ajutat să decid asupra temelor viitoare pentru materiale jurnalistice despre minorități, în special comunitatea romă." Activitatea Stepanovei se concentrează adesea pe probleme legate de drepturile omului ale grupurilor vulnerabile, inclusiv persoanele cu dizabilități. 

Privind în perspectivă, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului se pregătește deja pentru a doua sesiune de formare, programată pentru septembrie. Această sesiune va aprofunda instrumentele și strategiile de advocacy, oferind participanților abilitățile necesare pentru a desfășura campanii și inițiative eficiente care să abordeze lacunele identificate în domeniul drepturilor omului.

Pe lângă sesiunile de formare susținute de OHCHR, participanții vor primi sprijin pentru implementarea inițiativelor lor de advocacy, ceea ce îi va ajuta să pună în practică cunoștințele dobândite în timpul sesiunilor de formare.

Această abordare cuprinzătoare - consolidarea capacităților, mentoratul și activitățile comune - face parte din proiectul OHCHR „Consolidarea drepturilor minorităților în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Acest proiect abordează provocările cheie cu care se confruntă minoritățile din Moldova, concentrându-se pe îmbunătățirea implementării recomandărilor internaționale, creșterea participării minorităților la viața publică și îmbunătățirea includerii datelor privind minoritățile în statisticile de stat. 

O inițiativă ONU împuternicește societatea civilă din R.Moldova să promoveze drepturile minorităților

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău