O guvernare proeuropeană care oferă obiective strategice rușilor? (Jurnal de Chișinău)

  • 06 Septembrie 2013 09:58
O guvernare proeuropeană care oferă obiective strategice rușilor? (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 6 SEPTEMBRIE

O guvernare proeuropeană care oferă obiective strategice rușilor? - se intreabă Nicolae Negru de la Jurnal de Chișinău. Editorialistul se referă la Aeroportul Internațional Chișinău și la Banca de Economii, care au nimerit, oficial, în mâinile a două companii din Rusia și ale unei companii din Republica Moldova cu capital rusesc. În opinia autorului pasul guvernului de la Chișinău este vădit primejdios. Ridică semne de întrebare și transparența deciziilor. Strânși cu ușa, unii oligarhi ar putea să trădeze cauza integrării europene la fel de ușor precum au îmbrățișat-o, concluzioneaza publicația.

La braț cu rușii, în drum spre UE, titrează și Adevărul. Ziarul atrage atenția că cele două tranzacții majore cu active ale statului, realizate în ultimele zile de către autoritățile proeuropene de la Chișinău, au provocat un val de discuții referitor la direcția reală spre care merge Republica Moldova:  Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. Este o catastrofă economică, susține economistul Roman Chircă, criticând cedarea de către stat a controlului asupra Băncii de Economii. Potrivit unor surse, rușii ar fi interesați de preluarea și a altor active din Republica Moldova, precum compania AIR Moldova, Moldtelecom, Căile Ferate din Moldova, cele două rețele electrice de distibuție a energiei electrice.

Problema-cheie care se referă nu doar la BEM, ci la întreg sistemul bancar – cine sunt beneficiarii finali, adică proprietarii, trebuie adresată aleșilor poporului, subliniaza Victor Ciobanu în Ziarul Național. Proiectul de lege respectiv se prăfuiește în Parlament de luni bune. Potrivit expertului, presiunile partenerilor externi, îi vor impune pe deputați să voteze legea. Atunci, vom afla exact cine sunt adevărații proprietari ai băncilor din Republica Moldova.

Sorina Stefirță comentează în aceeași publicație vizita lui Dmitri Rogozin la Chișinău. Potrivit autoarei, Rogozin, în tot acest joc al șantajului geopolitic, nu e decât o poliță pe care se pare că va trebui, totuși, să o plătim (suportăm) pentru toate indeciziile cronice  de care am dat dovadă în ultimele două decenii. Ne-am temut că vom îngheța în  1991, 1992, 1993. Iată că avem toate șansele să înghețăm acum, în 2013. Doar că plătim noi, și nu cei care au creat datoria. Acestora, indiferent de vector, le este cald, scrie Ziarul național.

Dmitrii Rogozin e nebunul țarului, opinează Petru Bogatu de la Jurnal. Anume în această calitate a fost angajat dânsul să-l reprezinte pe președintele Putin în Transnistria. Ca și la NATO odinioară, misiunea lui este să șocheze, să stupefieze, să buimăcească lumea cu glume și gesturi. Privită din acest unghi, vizita lui Rogozin în Republica Moldova era nu numai previzibilă, ci și absolut necesară înainte de Vilnius. Chiar obligatorie. Dacă ar fi lipsit în program acest  voiaj, urma să fie inventat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,69 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău