O grădină zoologică din Marea Britanie eliberează în sălbăticie melci dintr-o specie rară, considerată dispărută

  • 13 Iunie 18:12
O grădină zoologică din Marea Britanie eliberează în sălbăticie melci dintr-o specie rară, considerată dispărută

Un număr de 4.000 de melci dintr-o specie rară, considerată dispărută, vor fi eliberaţi în sălbăticie datorită eforturilor de conservare întreprinse de o grădină zoologică din Marea Britanie, potrivit Press Association.

Această specie de melci endemică în Insulele Bermude (Greater Bermuda Land Snail) a fost considerată dispărută ca urmare a decimării populaţiei sale de specii invazive de prădători, până când un mic grup de melci a fost descoperit pe o alee din capitala arhipelagului, Hamilton, în 2014.

Deşi specia se află în continuare în pericol critic de dispariţie, experţii de la Chester Zoo au reuşit, în ultimii ani, să refacă populaţiei speciei - un proiect care culminează luna aceasta cu eliberarea a 4.000 de exemplare în Insulele Bermude.

"Este extraordinar să fii implicat într-un proiect care combate extincţia speciilor", a spus Gerardo Garcia, administratorul secţiunii pentru vertebrate inferioare şi nevertebrate de la Chester Zoo.

"Melcul de Bermuda este unul dintre cele mai vechi specii de animale endemice din Bermude. A supravieţuit schimbărilor radicale ale peisajului şi ecologiei din îndepărtatele insule Bermude timp de peste un milion de ani, dar începând cu anii '1950-'1960 s-a aflat într-un declin rapid".

Melcii vor fi eliberaţi pe Insula Nonsuch, o rezervaţie naturală protejată, considerată propice pentru propăşirea speciei datorită absenţei principalilor prădători ai acesteia, printre care melcul carnivor şi viermele plat.

O parte dintre aceste exemplare vor fi monitorizate cu ajutorul unei etichete speciale fluorescente, testată de Kristiina Ovaska, o specialistă în melci de la grădina zoologică britanică.

"A fost deosebit de îmbucurător pentru mine să-i văd întorşi în Insulele Bermude pentru a fi reintroduşi ca specie", a spus Mark Outerbridge, specialist în domeniul faunei sălbatice din cadrul guvernului Insulelor Bermude.

"Am identificat un număr de regiuni izolate din care lipsesc principalii prădători ai acestei specii şi sunt nerăbdător să văd cum se vor dezvolta în locurile în care vor fi eliberaţi".

O altă specie de melc din Insulele Bermude ar putea fi eliberată în sălbăticie în următoarele luni.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
0,88 °C
cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Wed
3 °C
Thu
2 °C
Fri
4 °C
Sat
10 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău