O grădină zoologică din Marea Britanie eliberează în sălbăticie melci dintr-o specie rară, considerată dispărută

  • 13 Iunie 2019 18:12
O grădină zoologică din Marea Britanie eliberează în sălbăticie melci dintr-o specie rară, considerată dispărută

Un număr de 4.000 de melci dintr-o specie rară, considerată dispărută, vor fi eliberați în sălbăticie datorită eforturilor de conservare întreprinse de o grădină zoologică din Marea Britanie, potrivit Press Association.

Această specie de melci endemică în Insulele Bermude (Greater Bermuda Land Snail) a fost considerată dispărută ca urmare a decimării populației sale de specii invazive de prădători, până când un mic grup de melci a fost descoperit pe o alee din capitala arhipelagului, Hamilton, în 2014.

Deși specia se află în continuare în pericol critic de dispariție, experții de la Chester Zoo au reușit, în ultimii ani, să refacă populației speciei - un proiect care culminează luna aceasta cu eliberarea a 4.000 de exemplare în Insulele Bermude.

"Este extraordinar să fii implicat într-un proiect care combate extincția speciilor", a spus Gerardo Garcia, administratorul secțiunii pentru vertebrate inferioare și nevertebrate de la Chester Zoo.

"Melcul de Bermuda este unul dintre cele mai vechi specii de animale endemice din Bermude. A supraviețuit schimbărilor radicale ale peisajului și ecologiei din îndepărtatele insule Bermude timp de peste un milion de ani, dar începând cu anii '1950-'1960 s-a aflat într-un declin rapid".

Melcii vor fi eliberați pe Insula Nonsuch, o rezervație naturală protejată, considerată propice pentru propășirea speciei datorită absenței principalilor prădători ai acesteia, printre care melcul carnivor și viermele plat.

O parte dintre aceste exemplare vor fi monitorizate cu ajutorul unei etichete speciale fluorescente, testată de Kristiina Ovaska, o specialistă în melci de la grădina zoologică britanică.

"A fost deosebit de îmbucurător pentru mine să-i văd întorși în Insulele Bermude pentru a fi reintroduși ca specie", a spus Mark Outerbridge, specialist în domeniul faunei sălbatice din cadrul guvernului Insulelor Bermude.

"Am identificat un număr de regiuni izolate din care lipsesc principalii prădători ai acestei specii și sunt nerăbdător să văd cum se vor dezvolta în locurile în care vor fi eliberați".

O altă specie de melc din Insulele Bermude ar putea fi eliberată în sălbăticie în următoarele luni.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău